Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovákom by mal pomôcť nový zákon o rodinnom podnikaní

Ján Hudacký
Ján Hudacký (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vážny, prehlbujúci sa problém ekonomického zabezpečenia mnohých rodín, ktorých členovia sú často nezamestnaní a odkázaní na sociálnu pomoc od štátu, má podľa KDH vyriešiť rodinné podnikanie. To chce opozičná strana podporiť samostatným zákonom, ktorý plánuje do parlamentu predložiť v januári budúceho roka.

"Týmto zákonom chceme vytvoriť také priaznivé podmienky pre podnikanie, ktoré by motivovali členov rodiny využiť ich schopnosti, znalosti a talenty, ale aj vzájomnú dôveru, aby mohli prevziať zodpovednosť za vytvorenie dostatočného príjmu pre svoje rodiny," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Ján Hudacký.

Upozornil, že Slovensko na rozdiel od väčšiny vyspelých západných ekonomík nemá dostatočne upravenú legislatívu pre rodinné podnikanie. "V našom návrhu hovoríme o jednoduchých formách podnikania, preto prichádzame okrem rodinných obchodných spoločností s formou rodinného podniku na báze živnosti a rodinnej farmy na báze samostatne hospodáriaceho roľníka," priblížil.

Obe navrhované formy sa vyznačujú jednoduchou administratívou, ako aj registráciou členov rodinnej živnosti či farmy. "Pri týchto formách rodinného podnikania stačí, ak aspoň jeden člen rodiny má živnostenské oprávnenie, respektíve je držiteľom osvedčenia pre samostatne hospodáriaceho roľníka. Takto oprávnený člen rodinného podniku je správcom rodinného podniku," vysvetlil Hudacký.

Evidenciu rodinných podnikov má viesť ministerstvo práce, pričom o zápise, ako aj výmaze podniku z evidencie upovedomí príslušný daňový úrad. "V návrhu zákona špecifikujeme viacero stimulačných podporných nástrojov, ktoré na jednej strane zlepšujú podmienky pre takéto podnikanie, znižujú administratívnu záťaž, a teda aj náklady, na druhej strane motivujú aktívnych ľudí k podnikaniu ako formy tvorby príjmov pre rodinu," dodal podpredseda KDH.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu