Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaliňákovi by mohla pri centrálnom obstarávaní pomáhať Behrová

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Na čelo centrálneho verejného obstarávania, ktoré pripravuje rezort vnútra, by sa mohla údajne postaviť Tatiana Behrová. Bývalá podpredsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa v médiách najčastejšie spomínala v súvislosti s presadzovaním protikorupčných opatrení v rámci úradu.

V lete kvôli nim dostala výhražný list s nábojnicou, ktorý jej zaslal neznámy páchateľ. Rezort vnútra jej podľa dnešného vydania Hospodárskych novín ponúkol nastúpiť od 1. decembra na post poradkyne ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

So zavedením centrálnych nákupov počíta novela zákona o verejnom obstarávaní. Okrem iného by mala právna zmena reformovať obchodovanie so štátom. Behrová sa má podľa denníka podieľať aj na jej ďalších úpravách. "Bežné tovary, ako je papier, tonery, možno aj uniformy, by sa mali obstarávať pre celú verejnú správu," povedal o pripravovaných zmenách Kaliňák. Nové pravidlá pre štátne zákazky by mali platiť od polovice budúceho roka.

Centrálne nákupy si už pritom vyslúžili kritiku opozície. Podľa SDKÚ-DS si tým minister vnútra sústredí moc vo svojich rukách a bude ovládať obrovský finančný balík. Kaliňák však očakáva, že by centrálne obstarávanie mohlo štátnemu rozpočtu priniesť úspory.

Behrová opustila ÚVO pred necelým mesiacom bez udania dôvodu. Podľa Hospodárskych novín za tým údajne mohli byť osobné nezhody so šéfkou úradu Zitou Táborskou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu