Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KDH chce poslanecký prieskum k ochrane vtákov

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – KDH chce v parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie iniciovať poslanecký prieskum v súvislosti s vyhlásením chráneného vtáčieho územia na území bývalého vojenského obvodu Javorina.

Ako povedal predseda KDH Ján Figeľ, poslanecký prieskum môže pomôcť primeranému riešeniu ochrany prírody a rozvoja vidieka. „Vojenský obvod Javorina žiaľ dodnes nie je vysporiadaný prípad, pretože reštitúcie neboli naplnené v mnohých prípadoch. Zaniknuté obce neboli zákonom dostatočne reštitučne pokryté. Sme pripravení to riešiť legislatívne, ale aj v dialógu s ministerstvom obrany, tak aby sa veci riešili, nie brzdili,“ povedal líder kresťanských demokratov.

Ministerstvo životného prostredia pripravuje nariadenie vlády, ktoré predpokladá vyhlásenie veľkého rozsahu územia Levočských vrchov v bývalom vojenskom obvode za chránené vtáčie územie, čo podľa Figeľa na vlastníkov kladie nové obmedzenia pri správe a využívaní vlastného majetku. „Som presvedčený, že rozsah územia, aj konkrétne obmedzenia by mali byť riešené tak, aby pre dotyčné územie neznamenali záťaž, ale vyvážené podmienky pre jeho rozvoj,“ povedal s tým, že slovenský vidiek nemôže úspešne čeliť problémom, ak bude neprimerane zaťažovaný byrokraciou a reguláciou a ak vtáky, alebo biotopy budú viac chránené ako človek.

Vznik chráneného územia prekáža reštituentom z Javoriny, pretože reštitúcie sú stále nedokončené. Chránené vtáčie územie má podľa nich vzniknúť na základe odbornej štúdie, ktorá je z roku 2002. Tá súčasný stav vtákov v tejto časti Slovenska už vôbec neodráža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu