Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvolenská: Dohoda s vlastníkmi poisťovní sa nesmie predražiť

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda vytvorí systém jednej zdravotnej poisťovne v súlade s ústavou a ďalšími právnymi predpismi. Je o tom presvedčená ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Prioritou je podľa nej dohoda s vlastníkmi súkromných poisťovní, nie však za každú cenu.

"Určite sa v prvom rade budeme pokúšať o dohodu. Ale za cenu, ktorú stanoví nezávislý poradca a ktorá bude aj podkladom vyvlastnenia. Určite sa dohoda nesmie predražiť," zdôraznila v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Práve možnosť vyvlastnenia je alternatívou k dobrovoľnej dohode s vlastníkmi dvoch súkromných poisťovní.
      
Zvolenská zopakovala, že ide o definitívne rozhodnutie vládneho kabinetu, ktorý tento týždeň schválil projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. "Myslím si, že sme na to pripravení veľmi dobre a vieme tento proces spraviť v súlade s ústavou a právom. Nejdeme robiť žiadne znárodnenie, ale normálne, demokratické postupy, či už pôjde o odkup alebo vyvlastnenie," podčiarkla ministerka.
      
Financovanie zdravotníctva súčasným spôsobom, keď popri jednej štátnej fungujú aj dve súkromné zdravotné poisťovne, je totiž podľa nej príliš drahé a neprináša pacientom nič navyše. "Keď si v roku 2015 pozrieme, kam sa Slovensko posunulo, som absolútne presvedčená, že postupne začneme dobiehať štáty, od ktorých sa teraz vzďaľujeme," avizovala Zvolenská.
      
Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Viliam Novotný súhlasí s tvrdením, že efektivita slovenského zdravotníctva nie je taká vysoká ako v mnohých iných štátoch Európy. Riešenie, ktoré zvolila súčasná vláda, však podľa neho neprinesie požadované výsledky.
      
"Diagnóza bola stanovená správne, len liečebný postup nie je správny a ten kritizujeme. Jedna zdravotná poisťovňa nevyrieši ani lepšiu efektivitu, ani lepší zdravotný stav ľudí, ani iné ukazovatele," upozornil v diskusii na TA3 opozičný zákonodarca.
      
Ak sme nespokojní s tým, ako funguje naše zdravotníctvo, môžeme pracovať na jeho postupnom skvalitňovaní, a to kvalitnou liekovou politikou, znižovaním poplatkov a doplatkov pacientov, skracovaním čakacích lehôt či meraním kvality zdravotníckych zariadení, myslí si Novotný.
      
Potvrdil tiež zámer opozície obrátiť sa v prípade schválenia legislatívy smerujúcej k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne na Ústavný súd SR. Počkať si však najprv treba na tzv. transformačný zákon, ktorý by mala vláda časom predložiť do parlamentu. "Problém pomenujem jednou vetou - myslím si, že vláda nedokáže preukázať verejný záujem vo vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní, pretože neexistuje," tvrdí Novotný.
      
"Je veľmi zvláštne avizovať, že podám na Ústavný súd niečo, čo som ešte ani nevidel," reagovala Zvolenská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu