Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Ak sa súkromné ZP nedohodnú, vyvlastníme ich

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR dnes potvrdila zámer vytvoriť na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, a to aj vtedy, ak bude musieť siahnuť po vyvlastňovaní.

"Chceme na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, pokiaľ sa nedohodneme s vlastníkmi dvoch súkromných spoločností, bude použitý legitímny a ústavný postup, ktorý sa nazýva vyvlastnenie," uviedol dnes premiér Robert Fico po tom, ako kabinet schválil projekt vytvorenia jednej poisťovne. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú zároveň poprosil, aby dávala pozor na ústavnosť celého procesu tak, aby ho nebolo možné napadnúť súdnou cestou.
      
Premiér priblížil, že s akcionármi poisťovní by sa malo rokovať do konca budúceho roka. Pripustil, že dohoda by celý proces vytvorenia jednej poisťovne zjednodušila, ak k nej však nedôjde, má nastúpiť mocenské rozhodnutie štátu a dôjde k vyvlastneniu za primeranú náhradu. Peniaze pre akcionárov poisťovní majú pochádzať z predaja štátnych aktív. Fico avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje.
      
Ako poukázal predseda vlády, "definitívne" politické rozhodnutie sa dnešným schválením projektu pretavilo do konkrétneho projektu postupu. Ten podľa jeho slov určuje kroky pre ministerku zdravotníctva tak, aby už na Slovensku neboli súkromné poisťovne, ale iba jedna zdravotná poisťovňa. Šéf kabinetu pripomenul, že súkromné poisťovne mali za roky 2006 až 2011 zisk 550 miliónov eur a ďalších 350 miliónov eur dostali na prevádzku, k zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti však podľa neho nedošlo. "To je najkrajšie podnikanie na Slovensku," konštatoval.
      
Fico sa pýtal, čo oprávňovalo súkromné poisťovne zobrať ľuďom spomínané peniaze a použiť ich na súkromné účely. "Toto nie je podnikanie, toto je zdieranie," pokračoval s tým, že tomuto sa sociálno-demokratická vláda nebude prizerať. Zdôraznil, že vláda principiálne odmieta, aby si súkromné zdravotné poisťovne odoberali zisk z povinných odvodov na verejné zdravotné poistenie. Ako doplnila ministerka Zvolenská, v súčasnej hospodárskej situácii treba viac ako inokedy zabezpečiť, aby sa každé jedno vybrané euro aj použilo v systéme zdravotnej starostlivosti.
      
Ako vyplýva z projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu