Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Borec: Nespokojným zamestnancom asi ponúknem nefinančné benefity

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Šéf rezortu spravodlivosti sa chce na budúci týždeň stretnúť s odborármi, ktorí zastupujú nespokojných zamestnancov v rezorte justície, čo pre nízke platy a v obave z prepúšťania zvažujú ostrý štrajk.

Minister Tomáš Borec však už teraz hovorí, že rezort financií nemá prostriedky, ktorými by mohli uspokojiť ďalšie finančné nároky na zvýšenie platov. Napriek tomu bude s odborármi diskutovať, aby sa čo najlepšie naplnili ich požiadavky v rámci možností ministerstva. „Tie požiadavky nie sú len finančné, takže máme sa o čom baviť,“ povedal Borec. Podľa jeho slov chcú zamestnanci komunikovať aj o tom, v akých ťažkých podmienkach pracujú, akým spôsobom sú odmeňovaní a aké je ich postavenie v systéme justície. „Chcem ich uistiť o tom, že ich prácu si veľmi vážime a pokiaľ to bude len trošku možné, tak aj iné nefinančné ústupky a benefity im poskytneme,“ dodal Borec.

Šéfka odborového zväzu justície zatiaľ oficiálne nevie o tom, že sa chce minister spravodlivosti s nimi stretnúť. „Minimálnou požiadavkou by bolo začať niečo robiť s našimi platmi, zaručiť sa, že sa nebude prepúšťať, keďže veľké prepúšťanie už bolo v roku 2011,“ uviedla šéfka Odborového zväzu justície Marta

Odborový zväz justície vyhlásil štrajkovú pohotovosť už 2. decembra 2011 a potvrdil ju v máji tohto roka na svojej konferencii v Omšení. Hlavným dôvodom je nespokojnosť s platovým ohodnotením zamestnancov justície. Podľa Božkovej má asistentka senátu, ktorá je pravou rukou sudcu 350 eur, tajomníčka 480 eur v čistom mesačne. Vyšší súdny úradník, mediačný a probačný úradník, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, dostávajú 500 eur v čistom. „Ich práca je nedocenená, pričom práca vyššieho súdneho úradníka a mediačného a probačného úradníka je často dehonestovaná,“ dodala Božková. Písomné požiadavky poslali na ministerstvo 24. októbra a v otvorenom liste, adresovanom ministrovi spravodlivosti, uviedli aj možné riešenia na šetrenie finančných prostriedkov v justícii.

Borec si myslí, že k štrajku napokon nedôjde a s pracovníkmi sa dohodnú. Pripustil, že štrajk by spomalil súdne konania. V rezorte ministerstva spravodlivosti pracuje približne 4 500 zamestnancov okrem sudcov, z toho je približne 2 500 ľudí v odboroch a prípadnú účasť v ostrom štrajku po 48-hodinovom prieskume zatiaľ potvrdilo približne 1 500 zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu