Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dvanásť rokov pre mladíka, ktorý kopol policajtku, rozhýbalo úradníkov

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nastane zmena? Po tom, ako súd rozhodol, že mladému talentovanému hokejistovi hrozí za kopanec policajtke až 12-ročný trest, prezradilo ministerstvo spravodlivosti, že Trestný poriadok sa bude meniť. Rezort pripravuje aj nové sadzby!

Neprimeraný trest? V spoločnosti vyvolalo 12-ročné väzenie, ktoré hrozí mladému hokejistovi vlnu nespokojnosti. Po jednej nočnej zábave pod vplyvom alkoholu napadol policajtku. Najskôr sa mal pobiť s ďalšími dvoma mladíkmi, neskôr mal verbálne zaútočiť na zasahujúcich policajtov. Keď ho policajtka chcela zatknúť, kopol ju z celej sily do kolena a zlomil jej nohu. Sudca mu naparil takmer 12 rokov za mrežami! Mladý hokejista môže na nádejnú kariéru rovno zabudnúť.

Po prevalení rozsudku sa v spoločnosti začalo hovoriť o neprimeraných trestoch. Úradníci už začali konať. Ministerstvo spravodlivosti nám prezradilo, že pripravuje novelu Trestného poriadku. „Ministerstvo spravodlivosti plánuje v priebehu budúceho roka pripraviť komplexnú novelu Trestného zákona, pri ktorej sa v záujme skvalitnenia tohto kódexu budú zohľadňovať praktické skúsenosti s právnou úpravou účinnou od roku 2006,“ prezradila nám hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková.

Podľa našich informácií budú v novele zahrnuté aj nové sadzby trestov. Nakopol pracovníkov ministerstva a politikov práve tento prípad? „Ministerstvo spravodlivosti nebude komentovať neprávoplatný rozsudok nezávislého a nestranného súdu. Vo všeobecnosti však možno potvrdiť, že sa v praxi vyskytujú prípady, keď sú v niektorých trestných konaniach uložené tresty, ktoré sa môžu verejnosti zdať príliš prísne, neadekvátne a nespravodlivé. Na druhej strane platí, že verejnosť spravidla nemá možnosť vidieť celú genézu skutku, dôkazový materiál a všetky okolnosti a zákonné ustanovenia, na ktoré sudca musí prihliadať,“ povedala nám Zlatohlávková.

K tomuto konkrétnemu príkladu sa nechceli vyjadrovať ani naši poslanci. Viacerí nám povedali, že tresty sa udeľujú po uvážení sudcu, ktorý sa rozhoduje na základe mnohých okolností, preto oni nemajú k tomu čo viac dodať. Takéto tvrdenie považuje politológ Miroslav Kusý za alibistické, veď práve poslanci sú tí, ktorí môžu navrhnúť zmeny. „Od toho sú politici, aby sa naučili reč, pri ktorej ich nemožno chytiť za slovíčka. V tomto prípade sa to dá chápať alibisticky,“ povedal nám Kusý. Dodal však, že prípad mladého hokejistu je špecifický a ťažko sa posudzuje, pretože ide o napadnutie verejného činiteľa. „Na to musíte byť skutočne odborník, ide totiž o špeciálny paragraf,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu