Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Matovičovci riešia budúcnosť, Hlinov odchod stále visí vo vzduchu

Alojz Hlina a Igor Matovič
Alojz Hlina a Igor Matovič (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Odchod poslanca Alojza Hlinu z klubu OĽaNO stále nie je zažehnaný. Matovičovci hľadajú spôsob budúceho fungovania hnutia.

Podľa Hlinu sa snažia o kompromis, sú ale predstavy a zásady, ktorých sa poslanec nemieni vzdať. O smerovaní hnutia má hovoriť poslanecký klub v blízkej budúcnosti.

Debatu o nevyhnutnosti zmien v OĽaNO otvoril Hlina v letných mesiacoch. Opozičný poslanec vtedy nevylučoval odchod z poslaneckého klubu matovičovcov ani založenie vlastnej strany. Nedávne vyjadrenia Hlinu aj Matoviča naznačovali, že by sa ich názorový spor mohlo podariť urovnať.

"Alojz Hlina medzičasom ustúpil zo svojich radikálnejších predstáv a jeho dnešná predstava je už v súlade s predstavami iných členov nášho klubu," povedal nedávno Matovič. "Môžem potvrdiť, že sa v zásade nevzďaľujeme, ale zbližujeme," potvrdil aj Hlina.

Obaja sa zhodujú, že definitívne chcú akékoľvek dohody prerokovať prioritne v rámci strany. Hlina poukázal, že jeho slová mohli byť v minulosti nesprávne reprodukované. Privítal by, aby sa OĽaNO zmenilo na hnutie s akousi "hybridnou štruktúrou", nie na klasickú politickú stranu. Ak sa podarí definitívne na takýchto zmenách dohodnúť, dôjde podľa neho k určitým štrukturálnym zmenám, ktoré nebudú len "faceliftingom", ale bude ich môcť vnímať aj verejnosť.

"Sme zoskupenie slobodných ľudí. Ktokoľvek sa môže pokúsiť presadiť akúkoľvek zmenu, musí však najprv o svojej predstave presvedčiť väčšinu klubu. Keďže poznám zmýšľanie absolútnej väčšiny našich poslancov, viem garantovať, že sa určite nezmeníme na klasickú politickú stranu," poznamenal na margo prípadných zmien Matovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu