Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko patrí do inovatívne najmenej rozvinutých krajín EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Slovenská republika nepatrí do kategórie Inovátorski lídri a z hľadiska vnútroregionálneho rozdelenia najväčší inovačný potenciál je zaznamenaný v Bratislavskom kraji. Aj tieto údaje možno vyčítať z dnes zverejneného dokumentu EÚ s názvom Regionálny rebríček inovatívnosti za rok 2012.

Európska komisia (EK) v správe konštatuje, že inovatívnosť je jedným z hlavných ukazovateľov ekonomického rastu a zamestnanosti. Štúdia o porovnávaní európskych regiónov v tejto kategórii zahrnula 190 regiónov zo všetkých 27 členských štátov EÚ, Chorvátska, Nórska a Švajčiarska. Stanovený rebríček zaraďuje regióny do štyroch výkonnostných kategórií: Inovátorski lídri (41 regiónov), Presadzovatelia inovácií (58 regiónov), Priemerní inovátori (39 regiónov) a Slabí inovátori (52 regiónov).

Zo stredoeurópskych krajín Vyšehradskej štvorky je na tom najlepšie Česká republika, ktorá ako jediná zo štvorice má zástupcu v kategórii Inovátorski lídri. Je ním región Praha a okolie. Regióny Slovenska, podobne ako v Maďarsku a Poľsku, sú zaradené prevažne do kategórie Slabí inovátori. Výnimku tvorí Bratislavský kraj, ktorý sa dostal o priečku vyššie do kategórie Priemerní inovátori.

Správa EÚ poukazuje na skutočnosť, že nielen naprieč Európou je veľmi silná regionálna diferencovanosť z hľadiska inovatívnosti, ale aj naprieč samotnými členskými štátmi, kde sú nevyvážené regionálne rozdiely.

Na jednej strane sú krajiny východnej a strednej Európy, ale aj pobaltské štáty, Grécko a Chorvátsko, kde je situácia "jednofarebná" čiže inovatívnosť je slabo rozvinutá. Na strane druhej sú štáty, v ktorých sú regionálne rozdiely extrémne zreteľné. Napríklad vo Francúzsku a Portugalsku, kde sú v ostrom kontraste Inovátorski lídri s regiónmi bez presadzovania inovácií.

Medzi krajiny s ostrými výkyvmi v inovatívnej výkonnosti patria Česká republika, Fínsko, Holandsko, Nórsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švédsko a Taliansko. Krajiny, ktoré sa môžu pýšiť najväčším počtom regiónov v skupine Inovatívni lídri, sú Nemecko (12 zo 16 regiónov), Fínsko (3 z 5 regiónov) a Švédsko (5 z 8 regiónov). Možno tam zaradiť aj Dánsko, ktoré má dva "líderské" regióny a zvyšné sú v kategórii presadzovateľov inovačných politík.

Najlepšie je na tom podľa tohto prieskumu Švajčiarsko, kde všetky jeho regióny, okrem jedného, sú zaradené do skupiny Inovátorski lídri. Prieskum tiež potvrdil, že vo väčšine krajín sú aktivity spojené s rozvojom inovácií umiestnené v okolí hlavných miest, čo je aj prípad Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu