Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zmajkovičová chce o bilbordoch ešte rokovať, verí v dohodu

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce ešte rokovať s poslancami, ktorí sú zároveň županmi, primátormi, či starostami, o podpore jej návrhu na obmedzenie bilbordov pri cestách.

„Verím, že zo stretnutia vzíde rozumná dohoda,“ povedala dnes. Jej návrh chce pozmeňujúcim návrhom totiž pozmeniť jej stranícky kolega Otto Brixi.

Zmajkovičová chce, aby bilbordy boli mimo miest a obcí vzdialené od ciest najmenej 250 metrov a v mestách a obciach minimálne 80 metrov. Voľnosť platnej právnej úpravy vedie podľa nej k bezhlavému umiestňovaniu informačných, reklamných a propagačných zariadení bez ohľadu na charakteristiku a vizuálnu stránku zasiahnutého územia.

Brixiho v pozmeňujúcom návrhu, ktorý schválil ústavnoprávny výbor presadzuje, aby najmenšie ochranné pásmo bolo 15 metrov, a to pre miestne komunikácie v extraviláne miest a obcí. Následne sa ochranné pásma stupňujú podľa tried ciest. Pri cestách III. triedy navrhuje Brixi 20 metrov, pre cesty II. triedy 25 metrov, pre cesty I. triedy 50 metrov, pre diaľnice a rýchlostné komunikácie 100 metrov.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) zasa po rokovaní vlády pripustil, že bilbordy napokon možno nebudú stáť v obciach a mestách tak ďaleko, ako navrhuje Zmajkovičovej novela, ale tam, kde to povolí samospráva. „Vyzerá to tak, že ten zákon skončí v takej podobe, že samospráva bude môcť rozhodovať o rozmiestňovaní bilbordov, pretože tam upozorňovali viacerí, že to môže ohroziť príjmovú stránku rozpočtov samosprávy,“ uviedol Počiatek po rokovaní vlády.

Právnou normou podpredsedníčky parlamentu sa bude národná rada zaoberať v závere 8. schôdze parlamentu, ktorá pokračuje v utorok 23. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu