Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Advokátskym koncipientom sa predĺži prax na päť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Noví advokáti by mali v budúcnosti spĺňať prísnejšie kritériá prípravy na toto povolanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o advokácii, ktorú dnes schválil parlament. Právna norma obnovuje požiadavku, aby sa advokátom mohol stať len ten, kto absolvuje päťročnú koncipientsku prax. Takýto stav platil pred rokom 1999.

V súčasnosti platná trojročná prax sa podľa ministerstva spravodlivosti ukázala ako nedostatočná. Podľa návrhu by jeden advokát mohol po uplynutí troch rokov advokátskej praxe zamestnávať maximálne troch koncipientov. Ministerstvo uvádza, že cieľom tejto úpravy je zamedziť situácii, keď advokáti využívajú množstvo koncipientov ako „lacnú pracovnú silu“, pričom vzhľadom na vysoký počet koncipientov nemajú čas sa primerane venovať ich výchove. Novela reaguje aj na nedostatočnú kvalitu absolventov právnických fakúlt ako uchádzačov o advokátske povolanie.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec ako bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory v záujme predchádzania podozrení z konfliktu záujmov do jej prípravy nezasahoval. V novele sa vo vzťahu k vzdelávaniu spresňuje, že uchádzač o povolanie advokáta by musel absolvovať právnické vzdelanie v oboch stupňoch vysokoškolského štúdia v odbore právo.

„V mnohých prípadoch adepti absolvujú prvý stupeň vysokoškolského štúdia v príbuznom študijnom odbore a následne už len dokončia druhý stupeň v odbore právo, čo možno považovať za obchádzanie účelu súčasnej právnej úpravy,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Aj vedenie Slovenskej advokátskej komory (SAK) volalo po sprísnení výkonu koncipientskej aj advokátskej praxe. „Počet advokátov na Slovensku neustále rastie, čo nás ako najväčšiu stavovskú organizáciu na Slovensku teší. Predsedníctvo SAK je však zároveň aj orgán vykonávajúci dohľad nad poskytovaním právnych služieb. Ako taký musí dohliadnuť, aby kvantita nešla na úkor kvality, a to najmä pri nových absolventoch advokátskych skúšok,“ vyhlásil ešte koncom júna predseda SAK Ľubomír Hrežďovič.

Voči predlžovaniu koncipientskej praxe namietali v pléne opoziční poslanci, podľa nich bez legitímneho dôvodu obmedzuje prístup k výkonu advokátskeho povolania. "Vláda sa rozhodla vychádzať v ústrety záujmom všetkých skupín v justícii a advokácii, nikoho si nepohnevať, nech je pokoj a ticho," vyslovila sa v rozprave exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Neuspela s pozmeňujúcim návrhom, aby sa koncipientska prax nepredlžovala na päť rokov, ako to predpokladá predložená právna norma.

Novela zavádza povinné výkazy práce, resp. výchovy koncipientov, ktoré budú povinne predkladať pred advokátskou skúškou. „Aby aj reálne bola spätná väzba, ako advokáti vykonávajú svoju povinnú výchovu koncipientov a naspäť aby bolo vidieť, ako koncipienti svoju prax vykonávajú,“ vysvetlil minister spravodlivosti.

Schválený pozmeňujúci návrh poslancov za Smer-SD umožňuje dočasné pridelenie sudcu na dva z troch rokov aj na súd vyššieho alebo nižšieho stupňa, čo dnes možné nie je. Teraz môžu sudcovia byť dočasne pridelení iba na súd rovnakého stupňa. Žitňanská je pripravená prílepok v podobe pozmeňujúcich návrhov, ktorými Smer-SD novelizuje zákon o sudcoch, napadnúť na Ústavnom súde

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu