Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Žitňanská a Gál Smeru vyčítajú zhovaďovanie práva

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nesúhlas so zhovaďovaním právneho poriadku, keď vládny Smer-SD novelizuje zákon o sudcoch prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o advokácii, dnes na ústavnoprávnom výbore parlamentu prezentovali opoziční poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a Gábor Gál (MOST-HÍD).

"Ústavnoprávny výbor by mal vystupovať proti nepriamym novelám. Hovadíme tu celý právny poriadok týmito novelami," vysvetlil Gál. Pozmeňujúci návrh k novele zákona o advokácii, ktorým sa novelizuje zákon o sudcoch, predložil poslanec za Smer-SD Otto Brixi.

Pozmeňujúci návrh umožní dočasné pridelenie sudcu na dva z troch rokov aj na súd vyššieho alebo nižšieho stupňa, čo dnes možné nie je. Exministerka spravodlivosti Žitňanská Brixiho upozornila, že jeho pozmeňujúci návrh ide nad rámec predloženej novely, týka sa sudcov a ich statusového zákona a nie advokátov. "My sme to naschvál zmenili, aby mohli sudcovia byť dočasne pridelení iba na súd rovnakého stupňa. Také zmeny si vyžadujú argumenty, prečo nie je súčasná právna úprava dobrá a vyžaduje si to diskusiu. Takto by sa sudcovské kódexy meniť nemali. Preto nesúhlasím s týmito zmenami," vysvetlila Žitňanská. Zároveň sa spýtala, čo je tak akútne, že sa zákon o sudcoch nemôže meniť štandardnou novelou, ale musí sa upravovať nepriamou novelou cez pozmeňujúci návrh. Ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi Žitňanská vyčítala, že súhlasom s nepriamou novelou ide proti kvalite legislatívneho procesu, čo je v rozpore s dnešnými vyhláseniami premiéra Roberta Fica apelujúceho na čistotu právneho poriadku.

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň odôvodnil zmenu prieťahmi v súdnom konaní a nerovnomerným zaťažením súdov. Podľa neho pozmeňujúci návrh vznikol ako konsenzus medzi sudcami, rezortom spravodlivosti a poslancami za Smer-SD. "Sme v parlamentnej demokracii, máme záujem hľadať riešenia, dostali sme slobodu. Návrh je výsledkom kompromisu medzi všetkými zainteresovanými stranami. Ja som workoholik, som zvyknutý robiť. Mňa nikto nebude obmedzovať v legislatívnej iniciatíve," reagoval.

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) nesúhlasí s názorom, že ak sa pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o advokácii novelizuje zákon o sudcoch, ide o nepriamu novelu. Podľa neho je to priama novelizácia. "Môžeme polemizovať, máme rozdielne názory," konštatoval.

Výbor pozmeňujúci návrh schválil a parlamentu odporučil schváliť novelu zákona o advokácii. Noví advokáti by podľa nej mali v budúcnosti spĺňať prísnejšie kritériá prípravy na toto povolanie. Právna norma obnovuje požiadavku, aby sa advokátom mohol stať len ten, kto absolvuje päťročnú koncipientsku prax. Takýto stav platil pred rokom 1999. V súčasnosti platná trojročná prax sa podľa ministerstva spravodlivosti ukázala ako nedostatočná. Žitňanská navrhla, aby zostala v platnosti trojročná prax, výbor ju však nepodporil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu