Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pred britskú ambasádu prišlo Ivanu Boórovú podporiť asi 80 ľudí

Protest pred britskou ambasádou v Bratislave
Protest pred britskou ambasádou v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pred britskou ambasádou v Bratislave dnes opäť protestovali ľudia, ktorým sa nepáči spôsob, akým sa úrady stavajú k Ivane Boórovej.

Približne 80 ľudí sa stretlo na Panskej ulici, kde s transparentmi a papierovými lietadielkami vyjadrili podporu slovenskej matke, ktorej britský social service (sociálna služba) odobral dvoch maloletých synov. V piatok 9. novembra sa konal prvý odvolací súd o ich osude. Skončil sa odročením pojednávania na utorok 13. novembra, čo sa organizátorom dnešného podujatia tiež nepáčilo.

Veronika Klobučníková ako jedna z usporiadateliek dnešného protestného podujatia povedala, že "súd by sa nemal takto ďalej naťahovať". Podľa jej informácií sa Veľká Británia a sociálna služba snažia dosiahnuť to, aby stará mama dvoch chlapcov ostala na ich území a adaptovala sa tam spolu s deťmi. "Slovenská strana nemôže pristúpiť na takéto dohody s britskou stranou, musí trvať na tom, aby boli prepravené na Slovensko," uviedla Klobučníková.

Iniciatíva "Vráťte deti domov" poslala otvorený list ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, v ktorom ho vyzvala, aby sa k nútenej adopcii dvoch maloletých chlapcov vo Veľkej Británii vyjadril. Minister Lajčák uviedol, že prípadu sa venuje on osobne ako aj celý rezort v maximálnej miere. V utorok 13. novembra sa vo Veľkej Británii uskutoční druhý súd, na ktorom sa má rozhodnúť, či deti ostanú v opatere náhradnej matky alebo ich úrady zveria do rúk starej mamy. Okrem toho odvolací súd v Londýne vydal nariadenie, ktorým obmedzuje informovanie v tomto prípade. Súd požiadal slovenské zastupiteľstvo v Londýne, aby toto nariadenie sprostredkovalo slovenským médiám, ktoré o prípade informujú. "Takéto nariadenie je bežnou súčasťou prípadov, keď ide o maloleté deti a jeho cieľom je zabrániť verejnej identifikácii detí, rodičov, pestúnov a ľudí, ktorí vykonávajú každodennú starostlivosť o deti a ich zdravotné hodnotenie," informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu