Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Študenti sa dohodli s Čaplovičom, protest bude závisieť od Richtera

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Predstavitelia Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorí na 23. októbra avizovali protestné zhromaždenia, sa dnes so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) dohodli na intenzívnejšej spolupráci pri pripravovaných zmenách.

Keďže však jedným z hlavných motívov chystaného protestného zhromaždenia je novela zákona o sociálnom poistení, 11. októbra budú rokovať s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). Zhromaždenie sa podľa ŠRVŠ uskutoční bez ohľadu na výsledok tohto rokovania. V prípade neúspechu pôjde o protestné zhromaždenie, ak sa s Richterom dohodnú, pôjde podľa predsedníčky rady Kataríny Stolárikovej o „otvorenú verejnú diskusiu“.

„Po dnešnom stretnutí môžeme povedať, že s ministerstvom školstva sme našli spoločnú reč a spoločný postup. Budeme sa koordinovať takým spôsobom, aby boli splnené naše požiadavky. Výsledok zhromaždenia bude závisieť od toho, či sa takto zachová aj ministerstvo sociálnych vecí,“ povedal po dnešnom brífingu na ministerstve školstva podpredseda rady Maroš Korman.

Jedným z dôvodov protestu mal byť aj nový zákon o Fonde na podporu vzdelávania, ktorý vláda schválila minulý týždeň. Nový fond má spojiť Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Zvýšiť má aj úrokovú sadzbu na študentské pôžičky. Stoláriková povedala, že na dnešnom rokovaní sa dozvedeli nové informácie, vďaka ktorým už s týmto bodom nemajú problém. Spresniť ich nechcela.

V diskusii s ministrom práce chcú študenti dospieť ku konsenzu v oblasti úpravy sociálnych odvodov študentov. „Ide nám o to, aby študenti nemali zvýšené odvody. Študenti nemajú doplácať na konsolidáciu verejných financií. Na to, aby sme mohli v budúcnosti napĺňať štátnu kasu, na to sa musíme pripraviť. Ak budeme viac pracovať, budeme sa menej učiť, a toto bude mať negatívny dosah na kvalitu vzdelávania a zamestnateľnosť absolventov,“ zdôvodnil Korman.

Podľa hovorcu rezortu školstva Michala Kaliňáka sa obe strany zhodli na tom, že vysoké školstvo nie je v dobrom stave. „Jedna vec je opísať stav a druhá opísať riešenia. Práve preto rezort školstva v poslednom čase presúva novelu vysokého školstva, zákon o Fonde na podporu vzdelávania do parlamentu, pripravujeme priority pre budúcoročný rozpočet, ktoré sa týkajú zvýšeného objemu prostriedkov na sociálne štipendiá a sociálne pôžičky, ako aj väčšieho balíka z eurofonodov na vedu a výskum,“ povedal po rokovaní Kaliňák.

Na plánovanom zhromaždení chcú študenti odprezentovať tzv. Bratislavskú deklaráciu, kde chcú poukázať na to, že aj študenti sú aktívni mladí členovia spoločnosti a chcú sa podieľať na "architektovaní" novej modernej doby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu