Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: My dnes robíme to, čo Slovensko potrebuje

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR dnes robí kroky, ktoré Slovensko potrebuje a porovnávanie s trikrát menším konsolidačným balíčkom opatrení exministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z roku 1999 je nezmysel. V dnešnej relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že on nebude chodiť s klobúkom ako žobrák a pýtať peniaze.

"Čo to tu splietate s Miklošom? Porovnávanie odmietam. Nehovorte, že Smer je tvrdší ako Mikloš. Oni sprivatizovali majetky, pozdvíhali DPH," upozornil. Fico podotkol, že Nemecko a Francúzsko pozorne sledujú správanie štátov a narastá nervozita. "Slovensko musí byť úspešné. Aj za cenu straty politickej popularity trváme na tom, že SR musí dostať pod kontrolu stav verejných financií, musíme zabojovať o prvú ligu a neemieme vypadnúť z eurozóny. Ľudia rozumejú, čo sa dnes deje," povedal Fico.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sa s premiérom zhodol v konsolidačných cieľoch, no kritizuje cestu, ktorú si jednofarebná vláda zvolila. "Zásadný filozofický rozpor je v tom, aby sme neatakovali dane, ktoré atakujú hospodárky rast. Všetky priame dane atakujú rast a udržateľnosť verejných financií, my ideme proti všetkým odporúčaniam EÚ. My sme odporúčali vyriešiť to cez nepriame dane a lepší výber DPH," vysvetlil.

Zvýšenie nepriamych daní na tabak či alkohol však Fico označil za "šupy" a "muchu pre psa". "Tabak? To by aj deti museli fajčiť. Z hľadiska konsolidácie je to málo. Lepší daňový výber? Veď ste nám odovzdali nefunkčný daňový systém," reagoval šéf kabinetu s tým, že opozícia je geniálna vtedy, keď nevládne.

Zopakoval, že jeho vláda zvolila cestu zvýšenia daní a odvodov pre viac zarábajúcich, nešla však cestou zvyšovania DPH. "Keď má človek plat 3000 eur a zdvihnete mu DPH o štyri percentá, tak si to nevšimne tak, ako človek, ktorý zarába 340 eur, ako šičky vo Vranove nad Topľou. Vyššie DPH znamená automaticky zdražovanie všetkého," deklaroval.

Frešovi sa tiež nepáči, že vláda málo šetrí na výdavkoch a peniaze získava najmä na príjmovej strane. "A komu máme zobrať? Učiteľom, lekárom?" pýtal sa Fico. Líder SDKÚ-DS ho upozornil, že pomer 2:1, teda dvojnásobné šetrenie v porovnaní so zvyšovaním príjmov, odporúča aj Európska komisia a OECD.


      map jk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu