Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vláda dá Michalovskému a Sobranskému okresu viac ako tri milióny eur

Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák počas rokovania 26. schôdze vlády SR
Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák počas rokovania 26. schôdze vlády SR (Zdroj: SITA)

MICHALOVCE - Okresy východného Slovenska Michalovce a Sobrance dostanú ešte v tomto roku od vlády pomoc v sume 2 milióny eur na svoj rozvoj. Niečo vyše 1,61 milióna eur pôjde do Michaloviec a zvyšných 386.820 eur do Sobraniec.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) tieto peniaze uvoľní v októbri, pričom ďalší približne jeden milión eur vláda dá dodatočne na výstavbu školy v Nacinej Vsi.

V michalovskom regióne pôjde najviac, 500.000 eur, na spolufinancovanie výstavby nového autobusového nástupišťa v okresnom meste. "Som veľmi rád, že si Michalovce vyriešia problematiku nového nástupišťa," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyše 100.000 eur pôjde ešte do Strážskeho na rekonštrukciu Domu smútku a jeho okolia.

Do Sobraneckého okresu má ísť v tomto roku najviac, 171.000 eur, a to na dostavbu revitalizácie areálu kúpaliska v centrálnom meste. Zvyšné peniaze idú v okresoch na rekonštrukcie či výstavby rôznych budov či mestských chodníkov a ciest.

Premiér vyzdvihol aj obec Nacina Ves, v ktorej sa zrútila základná škola a približne 200 školákov využíva provizórne priestory alebo iné školy v okolí. "Definitívne môžem potvrdiť, že vláda SR podporí budovanie základnej školy," zdôraznil. Na jej výstavbu má ísť dodatočný približne jeden milión eur.

Zdroje chce vláda vykryť z už narozpočtovaných prostriedkov, a to na úkor iných výdavkov. "Z materiálu nevyplývajú dodatočné nároky na štátny rozpočet, pretože úlohy zabezpečia príslušné rozpočtové kapitoly v rámci schválených limitov," informuje rezort financií. Po ich uvoľnení a preinvestovaní budú minister financií spolu s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) zodpovední za každoročnú prípravu informácie o plnení úloh, vždy ku koncu septembra.

Okrem finančnej pomoci chcú ministri pomôcť obyvateľom aj v iných oblastiach. Podporiť by sa malo vytváranie pracovných miest pre mladých do 29 rokov a starších občanov nad 50 rokov cez eurofondy práve v tomto regióne, ako aj lepšie čerpanie európskych peňazí z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Prijať by sa mali aj opatrenia na oživenie poľnohospodárskej prvovýroby, hlavne v živočíšnej oblasti.

Pomoc by mala prísť aj na zabezpečenie prvej etapy sanácie environmentálnych záťaží v areáli aj okolí podniku Chemko, a. s., Strážske, ktorý je už v likvidácii. V tejto firme by malo zároveň dôjsť k zneškodneniu odpadov s obsahom PCB, teda skladovaných destilačných zvyškov z výroby. Dlhodobým opatrením, ktoré si vládny kabinet stanovil, je tiež zabezpečenie protipovodňovej ochrany Východoslovenskej nížiny.

Predseda KSK Zdenko Trebuľa zhodnotil, že celé rokovanie považuje za konštruktívne a upozornil na tri problematické otázky tohto východného regiónu. Jednou sú protipovodňové opatrenia, ktoré aj po sľuboch zostali mnohokrát na papieri. Ďalším sú škodlivé PCB látky v Strážskom, ktoré sú už starými záťažami a neustále spôsobujú kontamináciu prostredia. Posledným vážnym problémom je nadradená dopravná infraštruktúra, kraj totiž nemá ani kilometer diaľnice či rýchlostnej cesty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu