Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Petíciu proti novelám Čaploviča podpísalo vyše tritisíc ľudí

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Viac než tritisíc občanov podpísalo za desať dní petíciu stavovských a mimovládnych organizácií v školstve proti novelám ministra školstva Dušana Čaploviča. O prijatí vládnych zákonov o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní bude dnes v druhom čítaní rozhodovať parlament.

K petícii sa prihlásili zástupcovia Združenia katolíckych škôl Slovenska, Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR, Asociácie centier voľného času SR, Slovenskej komory učiteľov či Iniciatívy rodičov za dobré školy. Ministrove návrhy podľa nich otvoria cestu k likvidácii stredných škôl a centier voľného času (CVČ). "Zabúdame, že deti a mládež sú živý materiál, keď ich dnes nezabehneme dobre, neskôr náhradnú súčiastku nevymeníme," uviedol pod petíciu jeden zo signatárov.

Rezort školstva si za zmenami stojí. "Navrhované novely zákonov pružne reagujú na problémy súvisiace s efektivitou v riadení, verejnou kontrolou činností a rozhodovaním na úrovni, ktorá detailne pozná všetky súvislosti a dopady," uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Dva návrhy, ktoré majú v parlamente potrebnú podporu vďaka poslancom Smeru-SD, dajú samosprávam ako zriaďovateľom vlastných škôl a školských zariadení nadradené postavenie voči neštátnym zriaďovateľom, teda voči súkromným a cirkevným školám.

"Preto žiadame zachovávať zásadu rovnosti prístupu zriaďovateľov a odstránenie tých ustanovení z predkladaných návrhov zákonov, ktoré nadraďujú záujmy samospráv ako zriaďovateľov škôl a školských zariadení nad záujmy neštátnych zriaďovateľov škôl a školských zariadení," uvádzajú iniciátori petície.

Novela zákona o financovaní škôl umožní, že peniaze na záujmové krúžky v CVČ a školských strediskách záujmovej činnosti budú od januára 2013 dostávať obce, kde má dieťa trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti pre dieťa. Novela zákona o odbornom vzdelávaní zas od januára 2013 umožní vyšším územným celkom rozhodovať o otvorení prvých ročníkov vo všetkých, aj neštátnych stredných školách.

Podľa Saskie Repčíkovej z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení prijatie nových pravidiel umožní prepúšťanie učiteľov a nepedagogických pracovníkov škôl, oklieštenie možností pre štúdium na strednej škole a zastavenie činnosti v CVČ. "Táto právna úprava je najvýznamnejším negatívnym zásahom do školskej sústavy v Slovenskej republike od roku 1989, odobratím jedného z najdôležitejších občianskych práv – práva slobodne sa rozhodnúť o svojej vzdelávacej ceste a vybrať si vzdelávanie podľa svojho vierovyznania, hodnôt či svetonázoru," upozorňuje Repčíková. Aj podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského navrhované právne úpravy "prehlbujú diskrimináciu neverejných zriaďovateľov škôl a školských zariadení a budú viesť k ich postupnej likvidácii".

Podpísať výzvu politikom možno elektronicky na tejto adrese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu