Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci si posvietia na adopciu detí mimo Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru pôjdu na prieskum do Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a na rokovanie výboru si pozvali aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominat Smeru-SD) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD).

Dôvodom sú pochybnosti okolo adopcií slovenských detí do zahraničia a medializované prípady odobratia slovenských detí rodičom vo Veľkej Británii. "Minulý týždeň som dostala otvorený list, ktorý obsahoval indície nasvedčujúce tomu, že dochádza k flagrantnému porušovaniu niekoľkých zákonov. Podľa týchto indícií si predovšetkým Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže neplní svoju funkciu tak, ako mu ukladá zákon, teda, aby sa staralo o deti, ktoré boli adoptované do iných krajín alebo odobraté slovenským rodičom na území iného štátu," povedala podpredsedníčka výboru Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá dnes prieskum a pozvanie členov vlády iniciovala.

Podľa jej slov Centrum skôr hralo v týchto prípadoch pasívneho mŕtveho chrobáka. Nicholsonová tvrdí, že ide o dva prípady. Prvým je medializovaná kauza slovenských detí vo Veľkej Británii, ktoré boli odobraté rodičom a dané na adopciu bez súhlasu rodičov. "Na druhej strane disponujem indíciami, ktoré hovoria o tom, že centrum porušuje zákon pri medzištátnych osvojeniach, kedy asi desať detí ročne na základe rozhodnutia akejsi komisie končí v iných krajinách, pričom centrum nemá presne odsledované, čo sa s týmito deťmi deje. Zákon mu ukladá, aby takéto deti sledovalo dva roky," vysvetlila poslankyňa.

Ak sa podľa nej ukáže, že indície sú pravdivé, "je to na trestnoprávnu zodpovednosť kompetentných a pôjde o medzinárodný škandál". Nicholsonová je zvedavá, či sa v centre na prieskume dozvie, čo sa s adoptovanými deťmi stalo, či boli adoptované len deti, ktoré nespĺňali predpoklady úspešnej adopcie na Slovensku, chce sa tiež presvedčiť, či to boli deti v poradovníku a na základe čoho komisia postupovala a vyberala pre ne tie najlepšie rodiny.

Ministrov sa chce zase Nicholsonová spýtať na konkrétne kroky, ktoré podniknú na to, aby sa deti odobraté rodičom vo Veľkej Británii vrátili ich rodičom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu