Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Beblavý navrhne konanie voči poslancovi Smeru Kolesíkovi

Andrej Kolesík
Andrej Kolesík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ) navrhne začať konanie voči poslancovi Národnej rady SR za Smer-SD Andrejovi Kolesíkovi. Majetkové priznanie Kolesíka zverejnené na internetovej stránke národnej rady neuvádza jeho funkciu prezidenta AŠK Inter Bratislava.

"Som presvedčený, že funkciu prezidenta AŠK Inter som do majetkového priznania uviedol. Písal som to na ďalšie nové tlačivo, keďže v origináli na to nebol priestor," uviedol pred niekoľkými dňami Kolesík. Originál predlohy majetkového priznania má len jednu kolónku pre funkcie v občianskych združeniach, Kolesík do nej zapísal pozíciu predsedu Občianskeho združenia Mladí sociálni demokrati, ktorú tiež dlhodobo zastáva.

Beblavý aj po overení originálu majetkového priznania konštatoval, že informáciu o prezidentovaní v športovom klube majetkové priznanie Kolesíka neobsahuje. "Overili sme priznanie, nie je to tam. A keďže pán Kolesík očísloval strany aj ich celkový počet, je tam povedzme nula jedna z desať, dva z desať a podobne, všetko je očíslované a nie je tam žiadna medzera, tak si neviem predstaviť, ktorá strana priznania chýba, ak tam všetky sú. To znamená, neviem potvrdiť pravdivosť jeho slov, skôr naopak," uviedol Beblavý.

Kolesík si za svojou verziou stál aj dnes. "Ide o všeobecne známu funkciu, ktorú uvádzam aj na svojej internetovej stránke a nemám z nej žiadny príjem. Do priznania som ju dopisoval na nový papier. Ak tam nie je, veľmi rád ju doplním, nemám s tým žiadny problém," vyslovil sa dnes.

Beblavý v prípade Kolesíka navrhne identický postup ako pri bývalej šéfke Fondu národného majetku Anne Bubeníkovej. Výbor na najbližšom zasadnutí vyzve, aby voči Kolesíkovi rovnako ako voči Bubeníkovej začal konanie.

"V tom konaní sa on bude môcť preukázať. Ak sa ukáže, že nejakou mágiou tam môže byť strana, ktorá tam pôvodne nebola a zrazu sa objaví zo vzduchu, tak sa obháji, ale zatiaľ mi to tak nevyzerá," konštatoval Beblavý. Ak výbor odsúhlasí konanie, osloví Kolesíka aj AŠK Inter Bratislava o dodanie informácií a potom rozhodne o porušení, respektíve neporušení zákona.

Sankcia za porušenie zákona Kolesíkovi nehrozí, výbor ho môže len pokarhať. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií to považuje za chybu, podľa neho by sa mal ústavný zákon v tomto prípade zmeniť. Ak totiž verejní funkcionári napríklad pošlú priznanie neskôr, hrozí im za to strata platu, ale ak neuvedú všetky funkcie či príjem, sankciu nedostanú.

Verejní funkcionári by podľa ústavného zákona mali informovať o všetkých funkciách „v štátnych orgánoch, v orgánoch územnej samosprávy, v orgánoch právnických osôb vykonávajúcich podnikateľskú činnosť a v orgánoch iných právnických osôb“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu