Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Marshallov plán pre Slovensko: Klaus nám núkal pomoc, ak zostaneme vo federácii!

Mečiar a Klaus pri podpisovaní Memoranda  vlády Českej republiky a vlády Slovenskej republiky v októbri 1992
Mečiar a Klaus pri podpisovaní Memoranda vlády Českej republiky a vlády Slovenskej republiky v októbri 1992 (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes je to presne dvadsať rokov odvtedy, čo bola prijatá Ústava SR. Bývalý slovenský premiér Jozef Moravčík v rozhovore pre časopis Plus 7 dní uviedol, že vtedajší český premiér Václav Klaus v záujme udržania československej federácie ponúkol Slovensku ekonomickú pomoc, akýsi malý Marshallov plán. Slovenská reprezentácia ho ale odmietla.

Bývalý federálny poslanec a minister zahraničných vecí Moravčík taktiež vysvetlil, prečo sa nakoniec nepodarilo presadiť koncepciu spoločného štátu vo forme konfederácie. "Naším cieľom nebolo úplne rozdeliť Československo. Chceli sme aplikovať model, ktorý by bol podobný tomu, na akom funguje Európska únia. Českí politici to ale odmietli. Z hľadiska spoločnej meny by podľa nich bolo Slovensko pre Českú republiku príliš veľkou príťažou," povedal. 

Česká strana sa s takýmto usporiadaním krajiny nestotožňovala a naďalej vyvíjala snahy o udržanie federácie alebo, naopak, rozdelenie štátu. Václav Klaus vtedy na jednom z rokovaní v pražskom sídle ODS zaskočil slovenskú delegáciu návrhom, ktorý mal predstavovať poslednú šancu na záchranu spoločného štátu.

"Navrhol nám, že keď budeme súhlasiť so zotrvaním vo federácii, tak by bol ochotný poskytnúť Slovensku taký malý Marshallov plán. To by znamenalo veľké investície do slovenskej ekonomiky s cieľom, aby sa vyrovnala českej," objasnil Moravčík.

Odmietol však tvrdenie, že by sa týmto spôsobom pokúšal Klaus kúpiť si Slovákov. "Nebrali sme to až tak vážne. Z jeho strany išlo skôr o chytračenie. Chcel nás presvedčiť, aby sme súhlasili so zotrvaním v pevnej federácii," dodal.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu