Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda okrem žatvy prerokuje aj zachovanie koncesionárskych poplatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vláda dnes bude mať výjazdové zasadnutie v Nových Sadoch v Nitrianskom okrese. Túto lokalitu vybrali s ohľadom na aktuálnu situáciu počas žatevnej sezóny, lebo práve tento región bol najviac postihnutý nadmerným suchom. Okrem správy o žatve a opatreniach na zmiernenie nepriaznivej situácie v poľnohospodárstve kabinet prerokuje aj iné témy.

Ministerstvo kultúry pripravilo návrh zákona o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, ktorým chce ponechať platenie koncesionárskych poplatkov. Prijatím predloženého návrhu zostane v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, založený na úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania a príspevku zo štátneho rozpočtu podľa zákona o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok, poskytovaného na základe zmluvy so štátom. Ten je určený na programy vo verejnom záujme, na účelové investičné projekty alebo na úhradu výdavkov na zabezpečenie rozhlasového vysielania do zahraničia.

Návrh zákona nadväzuje na súčasnú právnu úpravu vyberania, platenia a vymáhania úhrady. Autori zdôvodňujú návrh snahou o zachovanie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Tá by bola podľa nich do veľkej miery ohrozená, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu, od ktorého by bola existenčne závislá. Koncesionárske poplatky by sa mali podľa zatiaľ platnej legislatívy stať od roku 2013 minulosťou. Parlament to schválil vlani koncom októbra v novele zákona o RTVS, ktorú vypracovalo MK SR za vedenia Daniela Krajcera (SaS). Podľa novely sa tiež mali poplatky aj príspevky poskytované na základe zmluvy so štátom nahradiť priamou dotáciou zo štátneho rozpočtu.

Vláda by mala v roku 2013 vyčleniť na krajanskú politiku 1 327 756,75 eura. Na plnenie Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Maďarskej republiky o vzájomnej podpore národnostných menšín v oblasti vzdelávania a kultúry je potrebných ďalších 99 581,75 eura. Taký je návrh štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na budúci rok, ktorý dnes prerokujú ministri.

Kabinet posúdi aj návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe, podľa ktorého má od nového roka skončiť 64 štátnych úradov. Počíta sa so zrušením špecializovaných krajských úradov a presunom ich právomocí. Zánik čaká podľa schváleného návrhu krajské školské úrady, krajské stavebné úrady, územné vojenské správy, krajské úrady životného prostredia, krajské pozemkové úrady, krajské lesné úrady, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a katastrálne úrady.

Ministri posúdia aj návrh rezortu spravodlivosti na novelizáciu zákona o advokácii, ktorý sprísňuje kritériá prípravy na toto povolanie. Novela zákona obnovuje požiadavku, aby sa advokátom mohol stať len ten, kto absolvuje päťročnú koncipientsku prax. Takýto stav platil pred rokom 1999. V súčasnosti platná trojročná prax sa podľa ministerstva spravodlivosti ukázala ako nedostatočná. Podľa návrhu by jeden advokát mohol po uplynutí piatich rokov advokátskej praxe zamestnávať maximálne troch koncipientov. Ministerstvo uvádza, že cieľom tejto úpravy je zamedziť situácii, keď advokáti využívajú množstvo koncipientov ako „lacnú pracovnú silu“, pričom vzhľadom na vysoký počet koncipientov nemajú čas sa primerane venovať ich výchove.

Vláda dnes posúdi aj návrh novely zákona o cestovných dokladoch, ktorým sa definitívne spečatí nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy, že od 26. júna 2012 každá osoba musí byť držiteľom vlastného cestovného pasu a zápis údajov o dieťati mladšom ako päť rokov do cestovného pasu rodiča už nie je možný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu