Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brocka vyvracia Ficove ilúzie: Dôchodok z I. piliera bude v budúcnosti iba paušálny

Július Brocka
Július Brocka

BRATISLAVA - Aj napriek navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme a obmedzení odvodov do druhého piliera, sa do priebežného piliera nedostane viacej zdrojov.

Týmito slovami sa opozičný politik Július Brocka (KDH) na začiatku tretieho dňa šiestej schôdze parlamentu snažil vyvrátiť ilúzie budované premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

"Vytvára ilúziu, že v prvom pilieri bude viac peňazí. Je to omyl," zdôraznil poslanec. Dodal, že v dôchodkovom systéme sa prvýkrát po 7 rokoch znížia zdroje o 500 miliónov eur, ktoré doteraz plynuli do systému ako dotácia pre vznik druhého piliera. Sociálna poisťovňa bola podporovaná z príjmu z predaja časti podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle.

Plánované zmeny a vývoj situácie podľa Brocku prinesú prenastavenie dôchodkového systému. Prvý, priebežný pilier bude tak slúžiť iba na paušálne dôchodky, teda približne rovnakú hodnotu pre všetkých v nezávislosti od výšky odvedenej sumy do poistných fondov Sociálnej poisťovne. Zásluhovosť bude odrážať iba druhý a tretí pilier.

Na rokovanie programu by v priebehu dnešného dňa mohla pribudnúť aj novela Exekučného poriadku, ktorú by mali poslanci prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. K návrhu zmeny dnes mimoriadne zasadne vládny kabinet. Dôvodom je júlový nález Ústavného súdu (ÚS) SR. Ten exekútorom umožnil siahnuť aj na peniaze na účtoch v štátnej pokladnici. Vláda by preto mala pripraviť také riešenie, ktoré ochráni záujmy štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu