Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opozičné strany okrem OĽaNO nebudú voliť šéfa RTVS: Je to fraška!

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament pristúpil k tajnej voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa na voľbe nezúčastnia.

"Ide o politickú frašku s cieľom mocensky ovládnuť verejnoprávne médiá, pričom s veľkou pravdepodobnosťou ide o nezákonný postup. Nezákonne sa postupovalo v prípade odvolania generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej. Poslanci za Smer-SD ani neboli ochotní počkať na rozhodnutie ústavného súdu, čím by sa mohlo predísť aj možným škodám," uviedol poslanec za SaS a exminister kultúry Daniel Krajcer. "Nie je to pre nás akceptovateľné a na tejto politickej fraške sa nebudeme zúčastňovať," uzavrel.

Poslanci za OĽaNO sa na voľbe zúčastnia, hoci so spôsobom odvolania Zemkovej nesúhlasia.

Smer-SD v úvode schôdze zamietol návrh predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča, aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania Zemkovej parlament zdržal voľby. Na návrh Smeru-SD národná rada rozhodla, že voliť sa bude tajne.

O kreslo šéfa verejnoprávneho RTVS sa uchádza 11 kandidátov - Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Štefan Dlugolinský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Marián Ostatník, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt a Jozef Zima. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujme deň po zvolení v NR SR.

Podľa opozície bola generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková odvolaná v rozpore so zákonom. Opozícia v piatok 27. júla vyzvala otvoreným listom premiérovi Robertovi Ficovi Smer-SD, aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu