Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Galko: Zákon o zlúčení tajných služieb nepodporíme, je populistický

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Opozičná SaS vládny návrh novely zákona o Vojenskom spravodajstve, ktorý zlučuje dve vojenské tajné služby do jednej, nepodporí. Urobí tak nie preto, že by s tým principiálne nesúhlasila, ale preto, lebo návrh pokladá za populistický a zavádzajúci občanov. Počas rozpravy k tejto právnej norme to dnes vyhlásil poslanec SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

"V médiách je tento zákon prezentovaný ako zákon o zlúčení, teda zákon, na ktorom si Smer robil PR niekoľko týždňov po voľbách. Avšak ide iba o technické zlúčenie," upozornil Galko s tým, že Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba novela zlučuje len tým, že ruší miesta ich riaditeľov a vytvára jedno nové spoločné.

"Novela nehovorí o žiadnej efektívnejšej kontrole, o žiadnom predchádzaní úniku utajovaných skutočností, nie je tam žiadne zabezpečenie rastu dôveryhodnosti tajných služieb. Ktorý paragraf niektoré z týchto atribútov zabezpečí? Žiaden. V dôvodovej správe sú popísané len bludy a týmito bludmi kŕmite aj občanov," odkázal ministrovi obrany Martinovi Glváčovi. Ako príklad legislatívne dobre zvládnutého zlúčenia uviedol spojenie STV a SRo do RTVS.

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) predrečníkovi odkázal, že nechápe Galkovo porovnávanie zlučovania RTVS a vojenských spravodajských služieb. "Sú to úplne iné inštitúcie. Dôležité je to, že o tabuľkách a organizačnej štruktúre vojenského spravodajstva nerozhoduje NR SR, ale bezpečnostná rada štátu," vysvetlil. Podľa jeho slov je to dobrá technická novela, ktoré je predprípravou budúcich širších zmien.

Peter Šuca (Smer-SD) na margo Galkovho pôsobenia v rezorte obrany uviedol, že ak sa do tejto funkcie dostane James Bond v obleku bez kravaty, ktorý je presvedčený, že predstavuje etalón neomylnosti a spravodlivosti, "potom sa na vojenskom spravodajstve deje to, čo sa dialo za vašej éry. Vy ste dostali vojenské spravodajstvo do doby kamennej," dodal.

Právnu normu však nepodporí ani SDKÚ-DS, lebo to podľa strany nie je reforma tajnej služby a nerieši nič podstatné. "Je možné, že to spojenie vyjde daňových poplatníkov ešte drahšie," povedal Martin Fedor (SDKÚ-DS). Vládnych predstaviteľov sa pýtal, prečo najskôr robí organizačné zmeny, keď ešte nevie, ako bude komplexný reformný zákon vyzerať. "Alebo je to tak, že skutočné zmeny neprídu?" uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu