Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rada vlády posúdi rozšírenie svojho štatútu o výbor pre gejov a lesby

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť posúdi na svojom prvom zasadnutí rozšírenie svojho štatútu.

K súčasným siedmim výborom by totiž mohol pribudnúť aj ďalší, ktorý by sa venoval problematike práv osôb s neheterosexuálnou orientáciou. "Rozhodneme sa na základe diskusie, na základe faktov, či predložíme návrh vláde, aby takýto výbor bol zriadený," povedal tento týždeň šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (Smer-SD), ktorý je zároveň predsedom ľudskoprávnej rady vlády.

Vláda schválila súčasný štatút Rady na rokovaní pred necelým mesiacom. Hoci už vtedy podpredseda kabinetu Lajčák pripúšťal vytvorenie výboru pre práva LGBT (lesieb, gejov, bisexuálov a transsexuálov), vtedy sa tak ešte nestalo. Dôvodom bolo, že požiadavka predstaviteľov tejto komunity na vytvorenie výboru prišla oneskorene. Zástupcovia ministerstva zahraničných vecí sa napriek tomu následne stretli s predstaviteľmi neheterosexuálov, aby sa s nimi rozprávali o ich požiadavkách.

"Musíme sa pozrieť detailnejšie na fakty. Pre nás je dôležité, aby Rada bola konštituovaná tak, aby zodpovedala potrebám všetkých občanov SR, podľa jednotlivých záujmových, názorových a iných skupín a v súvislosti s tým budeme predkladať aj návrh do vlády," uviedol Lajčák. Či by súčasťou prípadnej zmeny bolo aj prijatie predstaviteľa LGBT komunity za člena ľudskoprávnej rady, zatiaľ povedať nevedel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu