Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aktivisti zvolávajú zhromaždenie proti registrovaným partnerstvám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Šesť občianskych združení zvoláva na 11. septembra pred budovu parlamentu zhromaždenie občanov na podporu ich požiadavky, aby predseda vlády Robert Fico a poslanci NR SR jednoznačne odmietli akékoľvek návrhy na zavedenie registrovaných partnerstiev homosexuálov.

V ten deň sa začne septembrová schôdza NR SR, na ktorej sa bude rokovať aj o návrhu SaS uzákoniť registrované partnerstvá. Podľa občianskych združení rodina založená na manželskom zväzku muža a ženy je tisícročiami overený najlepší model pre splodenie a výchovu detí.

„Sme preto znepokojení opätovnou snahou niektorých politikov zmeniť zákony Slovenskej republiky tak, aby postavili vzťahy osôb rovnakého pohlavia na rovnakú úroveň vzťahu muža a ženy,“ napísali vo vyhlásení, ktoré poskytli.

Aktivisti žiadajú predsedu vlády a najsilnejšej parlamentnej strany Roberta Fica, aby raz a navždy urobil koniec takýmto nezmyselným aktivitám tým, že predloží návrh ústavného zákona o ochrane manželstva ako výlučného zväzku muža a ženy. Upozorňujú, že v Programovom vyhlásení vlády v kapitole „Rodina – základná bunka určujúca kvalitu života“ sa píše: „... Preto vláda presadí dôsledné uplatňovanie základnej zásady Zákona o rodine, podľa ktorej je manželstvo jedinečný zväzok medzi mužom a ženou, ktorý má spoločnosť chrániť a napomáhať jeho dobro...“ Pod iniciatívou sú podpísaní predstavitelia Centra pre bioetickú reformu, Fóra života, Inštitútu Leva XIII., Inštitútu pre ľudské práva a rodinu, Mladých KDS a Pastor Bonus.

Poslanci SaS predložili do NR SR návrh o registrovaných partnerstvách. Registrovaní partneri podľa návrhu majú byť pred zákonom navzájom blízke osoby, a to nielen z hľadiska občianskeho práva, ale aj trestného, teda budú môcť napríklad odoprieť výpoveď v neprospech registrovaného partnera. Ak by došlo medzi partnermi k týraniu, bude to konanie spáchané na blízkej osobe. Registrované partnerstvo sa má ako rodinný stav uvádzať do dokumentov. Partneri budú mať voči sebe vyživovaciu povinnosť, budú sa môcť zastupovať v bežných veciach. Registrovaní partneri by mali mať podľa návrhu SaS nárok na vdovecké a vdovské po smrti partnera a tiež majú mať nárok na plnenia z úrazového poistenia.

Registrované partnerstvo má vznikať na matrike, kde by sa zapísalo v knihe registrovaných partnerstiev. Partneri nemôžu uzavrieť partnerstvo s viacerými osobami naraz alebo uzavrieť druhé, kým sa predošlé neskončilo. Ak obaja partneri budú súhlasiť, partnerstvo môže skončiť vyhlásením na matrike. Ak jeden z nich nebude súhlasiť, rozhodovať má súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu