Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaplovič chce zlúčiť pôžičkové fondy

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva SR pripravuje zlúčenie dvoch pôžičkových fondov. Do jedného by sa mali spojiť Študentský pôžičkový fond a Fond pre začínajúcich pedagógov.

Podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka by sa tak mali znížiť výdavky na chod, správu a prevádzku pôžičkových fondov.

Motívom tohto kroku bola nedávna žiadosť predsedov rád týchto pôžičkových fondov. Tí sa podľa Kaliňáka nedávno obrátili na ministra školstva Dušana Čaploviča so žiadosťou o navýšenie schválených rozpočtov pre fondy. "Vo svojej žiadosti uviedli, že ak sa tak nestane, budú musieť oba fondy uviesť do núdzového režimu, v ktorom nebudú poskytované žiadne ďalšie pôžičky a všetky činnosti sa budú sústreďovať len na vymáhanie splátok existujúcich pôžičiek," priblížil stanovisko fondov Kaliňák. Dodal, že fondy v prípade nenavýšenia rozpočtov avizovali aj prepúšťanie zamestnancov a ďalšie opatrenia na zníženie výdavkov.

Minister školstva podľa Kaliňáka vyjadril počudovanie nad tým, ako si rady pôžičkových fondov nastavili svoje rozpočty a že o tejto vážnej situácii dostatočne neinformovali poslancov parlamentu pri prerokúvaní výročných správ fondov na poslednom rokovaní školského výboru.

"Minister školstva pripravuje legislatívny zámer, ktorý spojí pôžičkové fondy," uviedol Kaliňák s tým, že pripravovaná zmena by mala priniesť efektívnu správu a jasnú zodpovednosť za finančnú pomoc študentom i začínajúcim pedagógom.

"Spojenie fondov neohrozí ani neobmedzí pomoc žiadateľom. Fondy budú pôsobiť pod jednou strechou, ale naďalej si zachovajú svoje poslanie pomáhať študentom a začínajúcim pedagógom," uviedol Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu