Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Frešo: Hrozba skokového zvýšenia poplatkov za sociálne služby je zažehnaná

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa predsedu opozičnej SDKÚ-DS Pavla Freša je zažehnaná hrozba, že župy budú musieť podstatne zvýšiť poplatky pre klientov domovov sociálnych služieb. Problém sa vyriešil na aktuálne prebiehajúcej júnovej schôdzi parlamentu.

"Urobila sa zákonná úprava, ktorá má svoje rezervy, ale v prvom rade odpadla tá nutnosť prudko a rýchlo zvýšiť poplatky v domovoch sociálnych služieb," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Frešo.
      
Podľa neho tak bude teraz možné zvýšiť poplatky postupne, a nie cestou prudkého nárastu. Ľudia si tak udržia rodinné rozpočty a nebudú vystavení obrovskému tlaku. "Ak má existovať nejaká rovnováha medzi tým, čo platí župa, a čo platia klienti samotní, tak tá rovnováha sa musí meniť a hľadať veľmi postupne," upozornil predseda SDKÚ-DS.
      
Frešo chcel pôvodne s poslancom Národnej rady (NR) SR Viliamom Novotným prostredníctvom vlastného návrhu odložiť zvyšovanie poplatkov pre klientov sociálnych služieb o 18 mesiacov. Mal sa tak zabezpečiť čas pre nájdenie systémového a udržateľného riešenia. V stredu (27.6.) však Frešo s Novotným návrh stiahli, nakoľko by ho vládna strana Smer-SD nepodporila, keďže prišla s vlastným riešením.
      
K zrušeniu zvýšených poplatkov došlo cez nepriamu novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorú sa ministerstvu práce podarilo dostať do legislatívy cez poslanecký návrh. Zmena bude účinná od piatka 29. júna. "Môžeme povedať, že aj vďaka našej novele zákona sa nám podarilo ochrániť ľudí v sociálnych zariadeniach od prudkého zvýšenia poplatkov za sociálne služby od 1. júla," uviedol Novotný.
     
 Podľa neho sa vďaka schválenému návrhu strany Smer-SD vrátilo Slovensko do stavu za bývalej ministerky rezortu práce Viery Tomanovej. Došlo totiž k vypusteniu ustanovení, ktoré zaviedol exminister práce Jozef Mihál (SaS). Tie hovoria o tom, že výška úhrady pre DSS musí byť minimálne 50 % ekonomicky oprávnených nákladov. "Tá naša novela nabádala na hľadanie systémového riešenia a dávala časový limit. To riešenie, ktoré schválila Národná rada, len vypúšťa Mihálovu novelu," upozornil Novotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu