Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Figeľ sa cíti sám a opustený, faulovali ho vlastní zozadu

Ján Figeľ
Ján Figeľ

RUŽOMBEROK - Predseda KDH Ján Figeľ sa cíti sám a opustený. Po kritike viacerých delegátov na sneme si vyžiadal slovo, v ktorom povedal, že sa v súčasnosti pri kauze zlatých padákov cíti sám a opustený, ako keď sa v médiách pretriasala kauza jeho bytu.

 "Je mi ľúto, že som bol sám na tlačovej besede (kde sa vyjadroval k zlatým padákom - poznámka), Fica nikdy nepustia samého na tlačovú besedu. Ja som bol sám, často som sám," vyhlásil. Vyčítal delegátom, že cez médiá si KDH rieši predsedu. "Robí toto Smer, alebo iná konsolidovaná strana?" opýtal sa. Figeľ je presvedčený, že príde čas a predseda KDH sa staví, že KDH prežije aj Smer.

V súvislosti so zlatými padákmi povedal, že bol faulovaný zozadu vlastnými. "Je Kristus vinný, že zavolal Judáša do partie? Človek sa prejaví, keď dostane šancu, moc. KDH vie povedať mea culpa, je to chyba. Účinná ľútosť je napraviť, zmierniť chybu. Kto iný také niečo urobil," vyhlásil.

Figeľ kritizoval cirkvi, že na pozvanie Roberta Fica prišli do rady solidarity. "Katolícka cirkev a Evanjelická cirkev augsburského vyznania sa dali do Národného frontu, je mi to veľmi ľúto. Schádzajú sa s červenými odborármi, všelijakými podnikateľmi, rovnými aj krivými," upozornil. Pripomenul snahu Fica presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, na nedeľu. "Teraz budeme robiť aj cez sviatok. Už budeme toľko robiť ako francúzski revolucionári. Namiesto požehnania, koreňov, identity, budeme rušiť identitu," povedal.

Predseda KDH zároveň zdôraznil, že KDH odišlo z vlády pre nemateriálne veci. "My sme presadzovali výhradu vo svedomí. Myslíte, že zaznelo poďakovanie KDH za katolícku univerzitu? Nič. My to robíme z presvedčenia. Univerzitu sme založili napriek SDĽ vo vláde, minister školstva bol Milan Ftáčnik. Zmluvu s Vatikánom odniesol Jozef Migaš s mamou pápežovi. Šťastná vina. Niekedy sa aj zlo, faul zozadu dá využiť, aby sme išli dopredu," konštatoval.

Počas diskusie k správam podpredsedov KDH zaznela na vedenie v diskusných príspevkoch aj kritika. Jeden z delegátov nechce veriť Figeľovi, že KDH nie je v rukách finančných skupín. Vyčítal chyby v personálnej politike, či kauzu zlatých padákov a ich odkomunikovanie. "Vymeňte hovorcov," povedal. Kritizoval tiež vedenie, že nebolo schopné ukočírovať Daniela Lipšica. "Robil si, čo chcel. Nesiete za to zodpovednosť," vyhlásil.

Podľa Figeľa nikto nemal toľko priestoru ako Lipšic. V KDH je sloboda prísť a odísť. "Po voľbách vyzliekli dresy a bez nich behajú po ihrisku. To sa nerobí. Sme slušní a takí aj zostaneme," uviedol v súvislosti s odchodom Lipšica a Jany Žitňanskej z hnutia.

Figeľ pripomenul, že prvého predsedu KDH Jána Čarnogurského dehonestovali roky. "Necháme si okydávať prvého, druhého aj tretieho predsedu. Ja sa nedržím stoličky. Ťažšia robota a zodpovednosť ako predseda strany neexistuje," povedal s tým, že za neúspech je zodpovedný predseda, za úspech všetci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu