Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SDKÚ chce pomôcť strednej vrstve, živnostníkom či mladým rodinám

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - SDKÚ-DS podľa predsedu jej poslaneckého klubu Ľudovíta Kaníka predkladá do parlamentu zákony, ktorých cieľom je pomôcť ľuďom, strednej vrstve, živnostníkom, mladým rodinám a sociálne odkázaným. Ako povedal dnes na tlačovej besede, SDKÚ-DS chce naprávať deformácie sociálneho systému, ktoré vytvárajú problémy.

"Je to opačný prístup, aký vidíme od vlády, ktorá pripravila najvyšší nárast daní v regióne, čoho dôsledkom bude rast nezamestnanosti," zdôraznil. SDKÚ-DS robí podľa neho všetky kroky, aby sa tí, čo pracujú, mali lepšie.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec predložil do NR SR návrh, ktorým chce o 50 percent zvýšiť limit na daňové preddavky živnostníkov. Podľa neho modrí chcú, aby živnostníci neúverovali štát, ale mali viac peňazí pre seba, pre svoje rodiny a pre rozvoj podnikania.

Poslanci Viliam Novotný a Pavol Frešo zas predložili novelu, ktorou chcú dosiahnuť posunutie účinnosti novely zákona o sociálnych službách o 18 mesiacov. Podľa novely majú samosprávy od začiatku budúceho mesiaca stanoviť poplatky pre klientov účtované za sociálne služby dlhodobej starostlivosti na úrovni najmenej 50 % ekonomicky oprávnených nákladov. Novotný vyjadril radosť, že svojím návrhom inšpirovali poslanca za Smer-SD Juraja Blanára, ktorý dal pozmeňujúci návrh do nesúvisiaceho zákona o zdravotnom poistení, ktorý rieši danú problematiku.

Cieľom návrhu novely zákona Miroslava Beblavého je posilniť postavenie klientov bánk, ktorí majú hypotekárne úvery, aby dokázali zo svojich bánk získať lepšie podmienky, alebo mohli prejsť do inej banky, ktorá im výhodnejšie podmienky ponúkne.

S umiestnením skládok odpadu by mali podľa SDKÚ-DS súhlasiť samosprávy príslušnej obce alebo kraja. SDKÚ-DS preto do parlamentu predložila novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon), ktorú dnes predstavil podpredseda strany Jozef Mikuš. Podľa neho by stavebník musel mať súhlasné stanovisko príslušnej obce a kraja pri skládke nebezpečného odpadu a novej skládke odpadov alebo rozširovaní existujúcej skládky odpadov, ktoré môžu prijať viac ako 10 ton za deň alebo majú celkovú kapacitu väčšiu ako 25 000 ton.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu