Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Harabin: Žitňanská znemožnila vytvorenie disciplinárnych senátov

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o sudcoch, ktorú Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS presadila ešte ako ministerka spravodlivosti, je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a exministerka tým znemožnila vytvorenie disciplinárnych senátov. Tvrdí to predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin.

"Urobila neospravedlniteľnú školácku chybu. Zrejme potrebuje kryť svojich sudcov, ktorých pochybením sa mafiáni dostávajú na slobodu," vyhlásil Harabin. Harabin poukázal na článok ústavy, podľa ktorého patrí voľba a odvolávanie členov a predsedov disciplinárnych senátov do kompetencie Súdnej rady SR. Sudcovia Alena Bieliková a Pavol Polka sa však stali predsedami disciplinárnych senátov na základe novely zákona o sudcoch.

"V danom prípade zákonodarca rozhodol, že vyššie uvedené osoby sa stanú predsedami disciplinárnych senátov, a to napriek skutočnosti, že Ústava SR túto kompetenciu zveruje priamo súdnej rade," upozornil Harabin.

Novela zákona o sudcoch podľa neho nerieši ani zaradenie sudcov disciplinárneho súdu, ktorí boli zvolení pred 1. januárom 2012 z kandidátov navrhnutých sudcovskými radami. Ide o dve sudkyne, ktoré nie sú zaradené v žiadnej databáze sudcov disciplinárnych súdov, napriek tomu, že ich funkčné obdobie trvá. Harabinovi chýbajú aj prechodné ustanovenia, podľa ktorých sa má určiť databáza členov disciplinárnych senátov. V nej má byť 15 členov, z ktorých bude osem sudcov a sedem iných osôb.

"Aktuálne je zvolených desať členov disciplinárnych senátov, z toho deväť sudcov a jedna iná osoba. Ako má však Súdna rada SR dosiahnuť stav, ktorý zákonodarca vytvoril a nijako neriešil situáciu v prechodných a záverečných ustanoveniach zákona, a teda ako má Súdna rada SR dosiahnuť stav, aby bolo v uvedenej databáze členov disciplinárnych senátov len osem sudcov, nie je zo zákona zrejmé," vyhlásil Harabin.

Na to podľa neho nadväzuje aj ďalší problém, keďže podľa zákona má mať disciplinárny senát päť členov z ktorých dvaja sú inými osobami ako sudcami. "V databáze členov disciplinárnych senátov je len jedna osoba iná ako sudca," povedal šéf súdnej rady.

"Ešte ako ministerka spravodlivosti som urobila všetko, čo som mala, teda doplnila som kandidátov do databázy súdnej rady. Zároveň som vyzvala pána Harabina, aby konal. Je na Súdnej rade, aby naplnila literu zákona a sfunkčnila disciplinárny senát," reagovala na Harabinove slová Lucia Žitňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu