Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rada KDH vyrieši personálne otázky chýbajúcich podpredsedov

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA/DOLNÝ KUBíIN - Otázkou dvoch chýbajúcich podpredsedov sa bude zaoberať dnešné zasadnutie Rady KDH v Dolnom Kubíne. Definitívne o novom zložení vedenia hnutia však rozhodne Snem 23. júna v Ružomberku. Na programe rokovania bude aj hodnotenie vnútropolitickej situácie a príprava Snemu.

Stoličky dvoch podpredsedov sa uvoľnili po odchode Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH. Jednu z funkcií má obsadiť bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Peter Belinský, ktorého navrhla žilinská rada. Druhé kreslo má patriť žene, ktorej meno predstavitelia hnutia taja. Predseda KDH Ján Figeľ po rokovaní posledného Predsedníctva povedal, že hnutie zrejme počet svojich podpredsedov nezníži a ostane ich šesť. "Pripúšťam zmeny personálne, nie kvantitatívne," povedal. Líder kresťanských demokratov tým reagoval na otázku, či zanikne post podpredsedu pre zdravotníctvo, ktorý zastáva Ivan Uhliarik.

Figeľ tiež vyjadril nesúhlas s tvrdením, že KDH sa nedarí omladzovať. "Mladých v hnutí pribudlo a som presvedčený, že ambícia, že KDH má na viac a že môže patriť medzi tri rozhodujúce strany na Slovensku, sa čiastočne naplnila a čiastočne je pred nami," povedal. Odchody z hnutia síce Figeľa netešia, ale zdôrazňuje, že v KDH bola vždy sloboda. Odchody podľa neho navyše potvrdzujú, že KDH je vitálne prostredie, v ktorom vyrastajú osoby a osobnosti. "Len, keď sa vydajú vlastnou cestou, otázka znie, kam dôjdu a čo potom," poznamenal. Zároveň pozval všetkých, ktorí sa v dobrej vôli chcú pripojiť k programu, lebo ten je podľa neho cestou pre Slovensko. Poukázal napríklad na návrat Ivana Šimka a jeho skupiny do KDH.

Rada KDH má podľa stanov zodpovednosť za činnosť hnutia v období medzi zasadnutiami Snemu. Okrem iných v nej sedia členovia predsedníctva, predsedovia krajských rád, poslanci NR SR a europoslanci za KDH, primátori krajských miest či ústredný tajomník. Rada KDH sa schádza najmenej raz za tri mesiace a zvoláva ju predseda hnutia. Medzi úlohy tohto orgánu patrí najmä schvaľovanie kandidačnej listiny hnutia pre voľby do NR SR, europarlamentu, či schvaľovanie volebných koalícií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu