Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Figeľ: Opatreniami, ktoré navrhujeme vláde, ušetríme 1,7 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Existujú opatrenia, ktorými možno ušetriť vyše 1,7 miliardy eur bez toho, aby sa zvyšovali dane, či odvody ľudí na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol predseda KDH Ján Figeľ spolu s podpredsedom strany Jánom Hudackým.

"Vláda nemusí zvyšovať ani dane, ani odvody, ani zaťažovať sociálne slabších," skonštatoval Figeľ. Strana navrhla kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) opatrenia v piatich oblastiach. Jedným z nich je napríklad zníženie únikov pri výbere daní, najmä dane z pridanej hodnoty (DPH). Ak by sa Slovensku podarilo dostať výber DPH na úroveň priemeru EÚ, znamenalo by to podľa KDH pre rozpočet prísun 1,1 miliardy eur ročne. "Čo je veľká výzva, pretože horšie je na tom len Grécko, a to je veľmi dramatický príklad," doplnil Figeľ.

Riešenie vo výdavkoch štátu vidí KDH tiež v prehodnotení potrebnosti a činnosti rozpočtových a príspevkových organizácií štátu. "V súčasnosti máme vyše 1000 takýchto organizácií. Podľa analýzy Republikovej únie zamestnávateľov je ich optimalizáciou možné ušetriť až 300 miliónov eur," vyčíslil Hudacký.

Ďalším z úsporných opatrení môže byť podľa strany obmedzenie dávok od štátu bohatým. Toto opatrenie by mohlo pomôcť ušetriť približne 200 miliónov eur ročne. Efektívnejšie by sa tiež podľa KDH malo pristupovať k obstarávaniu zo strany ministerstiev či samospráv.

Pomôcť pri tom by malo porovnávanie cien pri nákupoch. Na Slovensku sa podľa Hudackého obstaráva cez ministerstvá a ústrednú správu tovar a služby za približne dve miliardy eur ročne. V oblasti samosprávy je to zase asi 1,15 miliardy eur ročne. "Ak by sme zaviedli porovnávanie cien pri obstarávaní, vieme tam ušetriť ohromné zdroje," dodal Hudacký.

KDH je podľa Figeľa pripravené na rokovania, ak vláda a vládna strana Smer-SD bude mať záujem o rozpracovanie týchto opatrení. Všetky doterajšie návrhy, ktoré vláda buď prijala, alebo prezentovala sa totiž podľa predsedu KDH dotýkajú v podstate príjmovej stránky rozpočtu. "To nie je dobré, pretože ide o návrhy, ktoré znamenajú novú záťaž pre zamestnancov, živnostníkov či dohodárov a malých podnikateľov," vyčítal kabinetu Figeľ.

Podľa jeho slov to môže pribrzdiť ekonomiku Slovenska. "Namiesto toho, aby sa hľadali úspory tam, kde reálne existujú, sa prenáša záťaž konsolidácie na bedrá obyvateľov," zhodnotil predseda KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu