Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Tlačovke SOZA to vrelo: Poslanec Hraško zvolil ostrý slovník!

Matúš Jakabčic a Vladimír Repčík Zobraziť galériu (4)
Matúš Jakabčic a Vladimír Repčík

BRATISLAVA - To bola šou! Netradičná tlačovka Slovenského ochranného zväzu autorského sa skončila ostrou výmenou názorov. Poslanec za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Igor Hraško neudržal svoje emócie na uzde a pri obhajobe umelcov sa pustil do šéfa SOZA Vladimíra Repčíka a do predsedu výboru SOZA Matúša Jakabčica. Pozrite si video zo štipľavej výmeny názorov.

 

„Neskáčte mi do rečí! Teraz kladiem otázky ja!“ Takýmto ráznym spôsobom sa pustil poslanec OĽaNO Igor Hraško, ktorý je známy tým, že prvý deň do parlamentu prišiel v kroji, do predsedu Výboru SOZA Matúša Jakabčica. „Ja som Vám do rečí neskákal, kým ste rozprávali,“ odpovedal mu Jakabčic. „Skočili ste mi, dvakrát,“ nedal sa Hraško. Ostrý tón svojich otázok zvolil Hraško po tom, ako Repčík na tlačovej konferencií stále dokola opakoval, že SOZA v kauze obce Pohorelá robí len to, na čo má povolenie od ministerstva kultúry.

Folklorista Hraško sa nenechal zahanbiť a za práva umelcov sa slovne pobil. Pobúrenie u neho vyvrcholilo po tom, ako sa v médiách už viac dní pretriasa kauza obce Pohorelá. Celý spor spočíva v tom, že SOZA si pýta od obce peniaze za to, že deti spievali mamičkám ľudové pesničky na Deň matiek a na Mikuláša. Podľa Repčíka je kauza zbytočne nafúknutá a informácie v médiách skreslené. „Legislatíva totiž rozlišuje iba to, kto je používateľom a o aký druh použitia ide. V tomto prípade išlo o obec Pohorelá a verejné prevedenie, teda skutočnosť, že piesne spievali deti, nemala význam a na tento prípad sa nevzťahovala ani zákonná výnimka,“ povedal Repčík.

Starosta obce Pohorelá podľa Repčíka podpísal dokument, v ktorom podpisom a pečiatkou potvrdzuje, že vo vystúpení boli použité hudobné diela, ktoré spadajú pod ochranu autorským zákonom. Neskôr chcel starosta listom oznámiť, že tento dokument berie späť. SOZA však na základe podpísaného dokumentu vystavila obci Pohorelá faktúru za použitie hudobných diel na 62,4 eura.  

Repčík tvrdí, že dôvodom celej kauzy je zlý autorský zákon. Repčík vyhlásil, že sa bude snažiť túto situáciu riešiť a docieliť zmenu zákona.  „Vo štvrtok mám stretnutie so zástupkyňou Združenia miest a obcí Slovenska, kde sa budeme snažiť nájsť spoločné východiská ako tieto situácie riešiť,“ povedal Repčík. Na podporu zmeny zákona zareagoval aj ďalší prítomný poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič, ktorý už menu navrhoval. „Budeme sa snažiť urýchliť legislatívne konanie v parlamente,“ povedal Viskupič.  

Soza

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu