Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Harabin má informácie, že voľby môžu byť spochybnené

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin zachytil informácie, že dnešné voľby ôsmich členov súdnej rady sudcami by mohli byť spochybnené. Podľa jeho slov sa tieto informácie viažu najmä na združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ).

"Keď tam nedostane dvoch ľudí, tak ich budú spochybňovať nejakými podaniami na ústavný súd," povedal Harabin po tom, ako dnes hlasoval vo voľbách.

Podľa prezidentky združenia Sudcovia Za otvorenú justíciu Kataríny Javorčíkovej je poľutovaniahodné, že predseda súdnej rady stále útočí na združenie rôznymi vymyslenými konštrukciami. "Zdôrazňujem, že naše združenie nenavrhovalo žiadneho kandidáta a nemá žiadny dôvod spochybňovať regulárnosť priebehu týchto volieb," povedala Javorčíková.

Harabin vo svojom blogu pred voľbami uviedol mená kandidátov, ktorých chce voliť. Svoj postup považuje za férový. "Musím to skutočne komicky hodnotiť, keď tí hlásatelia, ktorí hovoria o otvorenosti a transparentnosti, teraz spochybňujú to, že by ja som nemal mať právo na názor - to je absurdné," povedal predseda súdnej rady. V prípade, že by jeho favoriti vo voľbách neuspeli, bude Harabin rešpektovať voľbu sudcovského zboru.

Sudcovia na celom Slovensku dnes volia svojich ôsmich zástupcov v Súdnej rade SR. Do rady kandiduje Jana Bajánková, Štefan Baláž, Fedor Benka, Igor Burger, Dana Bystrianská, Eva Cvengová, Rudolf Čirč, Gabriela Dúbravková, Milan Ďurica, Jozef Janík, Richard Molnár, Viera Petríková, Alena Poláčková, Lenka Praženková, Stanislav Sojka, Andrej Stachovič, Peter Straka, Peter Šamko, Boris Tóth, Jozef Turza, Ján Vanko a Imrich Volkai. Výsledky volieb majú byť známe v stredu.

Funkčné obdobie súčasných členov rady zvolených sudcami sa končí 28. júna. Predchádzajúce voľby boli 14. mája 2007. Sudcovia vtedy zvolili Juraja Sopoligu, Igora Burgera, Janu Bajánkovú, Gabrielu Šimonovú, Jána Burika, Idu Hanzelovú, Máriu Usačevovú a Jozefa Janíka. Hanzelová a Sopoliga kandidovať nemohli, lebo už boli opakovane zvolení sudcami za členov súdnej rady. Nové voľby sú podľa rovnakých pravidiel ako v minulosti - všetci sudcovia v jednom volebnom obvode na celom území Slovenskej republiky v tajných voľbách volia všetkých ôsmich členov súdnej rady. Ústavný súd SR pozastavil ustanovenia novely zákona o sudcoch, ktorá mala zaviesť do volieb regionálny princíp, teda osem jednomandátových volebných obvodov podľa krajov. To by bolo znamenalo, že sudcovia daného kraja by si volili jedného svojho zástupcu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu