Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Program vlády nie je podľa politológa Ravasza hrubo populistický

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády nie je podľa politológa Ábela Ravasza zamerané hrubo populisticky. Ako povedal Ravasz dnes pre agentúru SITA, program bol vytvorený v unikátnej situácii, keďže Smer-SD vládne sám a nie je preto nútený robiť ústupky neexistujúcim partnerom.

Program však len načrtáva určité základné prvky a základné tézy vládnutia. "Fico a Smer sa nechcú sami obmedziť. Vláda sa niekoľkokrát definuje ako vláda istôt občanov a v texte sa často vyskytujú pojmy ako stabilita, rodina, práca. Z toho je vidno, že Fico cíti očakávania verejnosti, ktorá potrebuje umiernenú, ale pritom silnú a stabilnú vládu. Program vytvára takýto imidž," konštatoval politológ s tým, že ide o umiernený program, čo však nemusí znamenať, že samotné vládnutie bude tiež také.

Program vlády je podľa Ravasza jasne proeurópsky. "To nie je samozrejmé pre vlády v strednej Európe. Videli sme to v Maďarsku, že vláda môže byť aj mierne protieurópska," zdôraznil. Podľa Ravasza síce program hovorí o zachovaní status quo pre národnostné menšiny, ale sú tam aj isté nacionalistické pokusy, ako napríklad potreba posilnenia štátneho jazyka. "To by sme mohli očakávať od prvej, ale nie druhej Ficovej vlády. Bude veľmi zaujímavé sledovať, či sa Smer v budúcnosti udrží v priateľskej politike k menšinám alebo bude postupovať viac nacionalistickejšie," dodal.

Program vlády je podľa politológa Michala Horského nekonvenčný, keď na rozdiel od minulých vládnych programov sa Robert Fico zaväzuje k dialógu so sociálnymi partnermi. Je tu sprievodca o vedení dialógov s partnermi s cieľom ozdravenia spoločnosti, ale predovšetkým finančnej politiky štátu. "Preto PVV chýba celý rad vecí, ktoré predošlé programy mali. Okrem téz, tendencií a stanovených cieľov chýbajú špecifiká, kroky, percentá, údaje, ktoré by umožňovali jasnejší obraz o ceste vlády. Zároveň by vytvárali predpoklad ku kontrole jednotlivých téz," konštatoval Horský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu