Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborárom sa program vlády nepáči, ignoruje ich požiadavky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školským odborárom sa nepáči Programové vyhlásenie vlády (PVV) vo forme, v akej ho dnes schválila vláda. Záväzky nového kabinetu v oblasti financovania a odmeňovania v školstve označili za nekonkrétne.

"Takýto program vlády SR pre školstvo nemôže naštartovať jeho dlho očakávaný rozvoj," konštatoval predseda školských odborárov Pavel Ondek. Odbory žiadali zakotviť do Programového vyhlásenia vlády konkrétne postupové kroky, ktoré by počas štyroch rokov zabezpečili učiteľom zvýšenie platov a viac peňazí pre školstvo. Práve rozvrhom krokov školskí odborári podmienili vyhlásenie štrajku. Preto pripomínajú, že stále zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Odborári pri doterajších rokovaniach s vládou požadovali do štyroch rokov zvýšenie investícií do školstva na šesť percent HDP a garancie v odmeňovaní podľa priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "Žiadna z týchto zásadných požiadaviek nie je zakotvená v Programovom vyhlásení vlády SR, naopak, úroveň financovania školstva a odmeňovanie školských zamestnancov sú riešené všeobecnými nezáväznými formuláciami," uviedol Ondek. "Takýto prístup vlády k pretrvávajúcim problémom v školstve považujú odbory za alibistický, neriešiaci perspektívu školstva SR. Preto nemôžeme v budúcom období garantovať sociálny zmier," hovorí Ondek.

Namiesto konkrétnych postupových krokov vláda v Programovom vyhlásení vlády deklaruje len všeobecný záujem zlepšiť odmeňovanie pracovníkov v školstve "v závislosti od možností štátneho rozpočtu". "Vláda si uvedomuje, že nevyhnutným predpokladom ďalšieho rozvoja školstva bude tiež obnova disciplíny na základných a stredných školách založenej na prirodzenom vzore a autorite, ako aj v skvalitnení prípravy budúcich učiteľov a odborných zamestnancov na vysokých školách," píše sa v Programovom vyhlásení vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu