Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficov kabinet schválil programové vyhlásenie vlády, zverejní ho dnes

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kabinet Roberta Fica už schválil programové vyhlásenie vlády ako prvý bod dnešnej svojej 4. schôdze. Jeho podoba zatiaľ nie je na webstránke vlády zverejnená. Do pléna Národnej rady (NR) SR sa dostane v stredu 2. mája, kedy budú poslanci hlasovať aj o dôvere súčasnému kabinetu.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) pripravil na dnešnú schôdzu Program stability SR na roky 2012 až 2015 a Národný program reforiem SR 2012. Pre potrebu ich prepracovania po bývalej vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) požiadal minister o presunutie rokovania zo stredy na piatok. Tieto dokumenty musia členské štáty Európskej únie a eurozóny predkladať Európskej komisii (EK) vždy v apríli, v rámci tzv. európskeho semestra. Zatiaľ v nich budú zadefinované iba základné politiky. Konkrétne opatrenia Slovenska sa dostanú na stôl EK v nasledujúcich troch až štyroch týždňoch.

Program stability prezentuje stratégiu, ktorá by mala v strednodobom horizonte vyústiť do zrušenia procedúry nadmerného deficitu. V súčasnosti sa v ňom nachádza Slovensko spolu s 22 ďalšími členskými krajinami únie, s termínom na jeho odstránenie do roku 2013.

Ministri by mali dnes rozhodnúť aj o tom, aký objem peňazí z nevyužitých eurofondov a z ktorých operačných programov sa má realokovať na program vytvárania pracovných miest pre nezamestnaných mladých ľudí. Podľa momentálne nastavených pravidiel to však nie je možné. Fico počas svojej utorkovej (24.4.) návštevy Bruselu hovoril so šéfom EK José Manuelom Barrosom aj o podmienkach realokácie.

Kabinet sa bude zaoberať tiež návrhom východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. V materiáli sa konštatuje potreba prijať konsolidačné opatrenia v objeme 1,166 miliardy eur na dosiahnutie deficitu 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku. "Bez realizácie dodatočných opatrení by bol vo výške 4,46 % HDP," podotýka rezort financií. Konkrétne opatrenia však ešte nedefinuje, majú totiž vychádzať práve z Programového vyhlásenia vlády a budú obsahom ďalších dokumentov pripravených ministerstvom financií.

Slovensku hrozia pokuty aj pre netransponovanie únijných smerníc, tzv. tretieho energetického balíčka, čo už vyústilo do začatia konania voči SR pre neplnenie zmluvných povinností. Predchádzajúci kabinet sa pokúsil nové štandardy do legislatívy niekoľkokrát zapracovať, nenašiel však dostatočnú podporu v parlamente.

Pravidlá obsiahnuté v právnych aktoch tohto balíčka sú zamerané najmä na podporu liberalizácie európskeho trhu s elektrinou a plynom, na zlepšenie práv spotrebiteľov, či posilnenie právomocí a nezávislosti regulačných orgánov. Zároveň sa jeho implementáciou má podporiť solidarita regiónov a regionálnej spolupráce.

EK sa rozhodla pre nezapracovanie smernice EÚ o odpadoch do slovenskej legislatívy postúpiť celú vec Súdnemu dvoru EÚ. Žiada o udelenie sankcií pre SR vo výške 17.136 eur za každý deň omeškania s prevzatím predmetnej legislatívy. Slovensko tak malo spraviť ešte v decembri 2010. Legislatívny proces ohľadom nového zákona o odpadoch však ešte ani nezačal.

Ministri dnes prerokujú aj pravidelnú informáciu o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce za posledných šesť mesiacov minulého roka. Tá poukazuje na medziročný pokles odhalených pracovníkov načierno, a to pri náraste počtu kontrol orgánmi inšpekcie práce, úradmi práce a zložkami ministerstva financií a vnútra. "Aj keď počet právoplatne uložených pokút klesol, ich celková suma sa v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zvýšila o viac ako 80 %," podotýka v materiáli rezort práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu