Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Po vyslovení dôvery vláde sa bude rokovať o trvalom eurovale

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O Programovom vyhlásení vlády SR pod vedením Roberta Fica, a vyjadrení dôvery novému kabinetu, sa bude v parlamente diskutovať vo štvrtok 3. mája. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška síce zvolal druhú schôdzu snemovne na stredu 2. mája, podľa programu však bude schôdza po predstavení programového vyhlásenia vlády a následnom prerokovaní vo výboroch prerušená.

Po vyslovovaní dôvery vláde je na programe zvolanej schôdze schvaľovanie druhého, tzv. trvalého eurovalu (ESM), ktorý má nahradiť euroval dočasný (EFSF).

Plénum sa vyjadrí aj k návrhu poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý do parlamentu predložil novelu zákona o zdravotnom poistení, vďaka ktorej by mala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ročne získať o 30 miliónov eur viac. Väčší balík peňazí jej má zabezpečiť mechanizmus prerozdeľovania poistného upravený o nový parameter, prediktor chorobnosti. Znamenalo by to, že balík peňazí zo zdravotného poistenia by sa medzi poisťovne rozdeľoval aj na základe chorobnosti ich poistencov.

Sociálni demokrati tiež plánujú presadiť, aby o podávaní návrhov na zmenu regulovaných cien nerozhodovalo predstavenstvo, ale valné zhromaždenie regulovaného subjektu. Znamenalo by to, že návrh na úpravu cien plynu v SPP by neschvaľovalo predstavenstvo, kde má väčšinu minoritný akcionár, ale valné zhromaždenie, ktoré ako väčšinový akcionár kontroluje štát. Paška tiež vypísal voľbu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov, na miesto na návrh vlády kandiduje Eleonóra Kročianová.

Na úvod schôdze zložia sľub náhradníci za poslancov za Smer-SD, ktorí sa mandátu vzdali alebo si ho neuplatňujú, pretože obsadili miesta v exekutíve. Mandátu sa vzdal Viktor Stromček, ktorý sa stal šéfom Kancelárie Národnej rady SR, Igor Federič nastúpil na miesto šéfa Úradu vlády SR a ďalší poslanci sa stali štátnymi tajomníkmi. Paška do programu zaradil aj dve novely ústavy, ktorými chce SaS presadiť zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov a znížiť počet členov snemovne zo 150 na 100. Tieto materiály však nemajú jednoznačnú podporu Smeru-SD, bez ktorého ústavné zákony v parlamente schváliť nemožno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu