Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový minister pokračuje v boji proti Harabinovi: Disciplinárne návrhy nestiahne!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Disciplinárne návrhy na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina, ktoré podala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), nový minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nestiahne. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii s tým, že si počká na verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý o nich rozhoduje, a ten bude rešpektovať.

Žitňanská podala na Harabina štyri disciplinárne návrhy, z toho jeden už Ústavný súd uzavrel. Išlo o prípad, keď Harabin nevpustil na Najvyšší súd SR kontrolu z ministerstva financií, za čo mu ÚS zobral 70 percent platu na jeden rok. O ostatných návrhoch Ústavný súd zatiaľ nerozhodol. V poslednom návrhu Žitňanská žiada vyzlečenie Harabina zo sudcovského talára. Podľa nej Harabin okrem iného nezákonne menil zloženie senátov, porušoval zásadu náhodného prideľovania prípadov a nepodal odvolanie v prípade antidiskriminačných žalôb. Šéf NS SR to odmieta.

Na margo tzv. diskriminačných žalôb sudcov, ktorí sa dožadujú peňazí pre nižšie platy, než mali špeciálni sudcovia, Borec uviedol, že najlepším riešením by bolo, ak by sudcovia pochopili, že ich nároky sú z pohľadu občanov veľmi neprimerané. "Aj z pohľadu toho, ako dnes občania žijú, ako porovnateľne vzdelaní ľudia zarábajú. No chápem pocity aj dôvody sudcov, prečo tieto žaloby podali," podotkol Borec.
   
Vážny problém súdnictva, ako sú prieťahy v súdnom konaní, je pripravený riešiť. "Nie je to beh na krátke trate. Chcem pokračovať v elektronizácii justície," avizoval. Borec je zároveň pripravený zachovať hodnotenie sudcov, ktoré zaviedla Žitňanská. "Začalo to fungovať v týchto dňoch, treba ten systém ďalej rozvinúť," poznamenal.

Borec uistil, že chce do rezortu spravodlivosti priniesť pokojnú pracovnú atmosféru a približovať spravodlivosť všetkým občanom. "Štandardné pomery v justícii je možné dosiahnuť len štandardnými a odbornými postupmi. Všetky legislatívne zmeny budú komunikované a diskutované so širokou a odbornou verejnosťou. Nie som priateľom žiadnych zrýchlených legislatívnych postupov," povedal.

Ministerstvo bude podľa Borecových slov pracovať na tom, aby občania bez ohľadu na ekonomickú silu mali rovnaký prístup k spravodlivosti. "Chcem, aby aj podnikatelia mali férové podnikateľské prostredie, chcem sa sústrediť na odstraňovanie bariér v podnikaní," deklaroval. Borec tvrdí, že predvolebný program Smeru-SD nie je v nijakom rozpore s jeho ambíciami v rezorte. "Nečakajte žiadne justičné alebo zákonné experimenty. Bude to úplne štandardné," uistil.

Borec sám seba označil za nekonfliktného človeka. "Snažím sa spájať ľudí v tom, v čom sú silní, snažím sa z nich dostať to najlepšie. To budem robiť, kým budem vo funkcii. Mojím osobným cieľom je, že keď budem odchádzať, budú si ma pamätať ako profesionála, ktorý robil všetko preto, aby justícia fungovala tak, ako mala," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu