Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hrušovský: Výsledok volieb nepovažujem za prehru KDH

Zasadnutie Rady Kresťanskodemokratického hnutia Zobraziť galériu (4)
Zasadnutie Rady Kresťanskodemokratického hnutia

BRATISLAVA - Oficiálnym programom dnešného rokovania Rady KDH je vnútropolitická situácia, hodnotenie kampane a výsledkov volieb. KDH sa síce po prvý raz stalo najsilnejšou stranou pravice, očakávaný dvojciferný výsledok sa mu však dosiahnuť nepodarilo.

Lídra KDH Jána Figeľa navyše počtom získaných preferenčných krúžkov predbehol podpredseda hnutia Daniel Lipšic. Ten aktuálne zvažuje svoju kandidatúru na predsedu na najbližšom sneme.
"Volebný výsledok je predmetom vnútrostraníckej diskusie na všetkých úrovniach. Zatiaľ je to v štádiu hodnotenia analýzy. Uvidíme, aké budú závery aj vyvodenia príčin, prečo ten výsledok nenaplnil očakávanie," konštatoval pred začiatkom rokovania predseda parlamentného poslaneckého klubu Pavol Hrušovský.

Na druhej strane daný výsledok nepovažuje za prehru KDH, pričom v strane nepociťuje "extra" napätie, ktoré by volalo po totálnej zmene jej vedenia. Podľa neho je dobré, keď zaznejú aj kritické názory, najmä na takých otvorených fórach, ako je to dnešné. "Lebo len po takejto diskusii môžeme ísť ďalej," dodal. Znovu zopakoval, že predseda strany má naďalej jeho dôveru.

Odpovedať na otázku, prečo výsledky volieb nakoniec nedosiahli očakávania ani prieskumy verejnej mienky, je podľa Hrušovského veľmi ťažké. "Boli sme doslova premotivovaní a vo veľkom nasadení. Urobili sme všetko, čo sme mohli. To, či sa urobilo nejaké pochybenie vo volebnej kampani, ktoré mohlo nejakým spôsobom ovplyvniť konečný výsledok nechám na odborníkov, ktorí boli za vedenie volebnej kampane zodpovední," poznamenal.

Dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic na margo volebných výsledkov hnutia a svojej prípadnej kandidatúry nedávno povedal, že kresťanskí demokrati mohli osloviť mnohých sklamaných pravicových voličov.

Otvorenou stále ostáva otázka obsadenia predsedníckych kresiel vo výboroch, ktoré budúcej opozícii pridelil čoskoro vládny Smer-SD. Záujmy KDH sa krížia s ambíciami SaS, keďže obe strany chcú obsadiť funkciu predsedu hospodárskeho výboru. KDH nominuje Jána Hudackého a liberáli Juraja Miškova. Hnutie si musí vyjasniť pozície aj s SDKÚ-DS. S touto stranou majú kresťanskí demokrati spoločný záujem na obsadení výboru na kontrolu SIS, ktorému by mal šéfovať Daniel Lipšic.

Hrušovský podotkol, že mená za ich stranu sú už dohodnuté na úrovni predsedníctva a poslaneckého klubu. "Budeme sa usilovať dosiahnuť zhodu v opozícii, ak nie, bude musieť rozhodnúť plénum," avizoval. O viacerých zdvojených požiadavkách bude opozícia rokovať v utorok 27. marca. "Želám si, aby sme dospeli k zhode," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu