Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ: Zrušením rovnej dane môže Slovensko vybrať na daniach menej

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zrušením rovnej dane by mohlo Slovensko dostať do rozpočtu menej peňazí z daní ako doteraz. Upozornil na to predseda KDH Ján Figeľ v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, kde sa stretol spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom.

"Rušiť rovnú daň nie je najlepšia odpoveď," skonštatoval Figeľ. Systém rovnej dane priniesol podľa jeho slov krajine vyšší výber. "Môže sa stať, že Slovensko nezíska jej zrušením na daniach ani to, čo má teraz," dodal Figeľ.

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica je totiž rovná daň sociálne nespravodlivá. Jeho strana tak plánuje zaviesť progresívne zdaňovanie, kde by sa vyššie dane týkali bohatších vrstiev obyvateľstva. "Pravicoví politici ako keby žili mimo reality. Stretávam sa s podnikateľmi, ktorí nemajú problém s vyššími daňami," povedal Fico.

Figeľ mu však následne oponoval, že to tak nemusí byť. "Mnohé firmy povedia, že sú pripravené na vyššie dane, ale mnohé ich budú následne optimalizovať," reagoval Figeľ. Teda že nebudú odvádzať štátu ani také dane ako doteraz. Keďže sa ich miera výrazne zvýši, budú viac motivované obchádzať ich platenie. "Aj pri rovnej dani tí najslabší, najchudobnejší neplatia nič," vysvetlil  Figeľ. Možno by ju tak bolo podľa Figeľa lepšie zodvihnúť, než rušiť.

Zavádzanie vyššej dane pre bohatých má byť jedno z opatrení, ktoré chystá strana Smer-SD v rámci znižovania deficitu štátu. Ako v relácii uviedol Fico, ak bude hospodársky výsledok v tomto roku vyšší ako sa plánovalo, nevidí dôvod na úpravu rozpočtu už v tomto roku. Svoje opatrenia chce zavádzať až pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu