Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Politológ: Obmedzovanie majetku je skôr komunistické ako liberálne

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov

BRATISLAVA - Stanovenie hranice osobného majetku, ako to navrhuje poslanec za SaS Szilárd Somogyi, je skôr komunistická než liberálna myšlienka, tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov.

"Tento návrh nie je celkom liberálny, čakal by som ho od socialistov alebo skôr komunistov," povedal dnes prezident Inštitútu pre verejné otázky. Okrem toho, že myšlienka podľa Mesežnikova nepristane politikovi z liberálnej strany, považuje ju za právne neuskutočniteľnú.

Somogyiho predstavu Mesežnikov označil za ďalšiu z prehnaných reakcií na kauzu Gorila. "Kauza Gorila podnecuje niektorých ľudí dávať také požiadavky, ktoré sa priečia zdravému rozumu," poznamenal politológ s dodatkom, že majetkovú nerovnosť v spoločnosti sa snažia eliminovať predovšetkým socialisti a využívajú na to vyššiu mieru zdanenia lepšie zarábajúcich ľudí. Pre liberálne strany je charakteristické, že ľuďom chcú ponechať čo najviac z plodov ich práce.

Politológ od vypuknutia kauzy Gorila pozoruje aj ďalšie návrhy, ktoré nepovažuje za rozumné. Pripúšťa, že napríklad diskusia o zmene volebného systému na väčšinový je legitímna, jedným dychom však upozorňuje, že je naivné sľubovať si od nej likvidáciu korupcie. Návrh na možnosť odvolávať poslancov považuje za škodlivý. "Keby sa spoločnosť uberala týmto smerom, tak sme skončili s liberálnou demokraciou," varuje pred požiadavkami demonštrantov. Pripustil však, že súčasné požiadavky sú rozumnejšie než tie, ktoré demonštranti sformulovali na prvom proteste.

"Musíme stanoviť hranicu súkromného majetku," povedal Somogyi v rozhovore pre portál Aktuality.sk. Dodal, že tak ako neuhasiteľný oheň dokážeme zastaviť len odstránením horľavín, rovnako treba chamtivej ľudskej povahe odoprieť možnosť hromadiť statky donekonečna. "Moja predstava je taká, že človeku na uspokojenie svojich potrieb stačí toľko statkov, koľko jeho osobné potreby uspokojujú," cituje ho portál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu