Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dzurinda: Spis Gorila som celý nečítal, sú to hlúposti

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS nemôže povedať, ktorá časť spisu Gorila je pravdivá, a či vôbec, keďže dokument ani celý neprečítal. Priznal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme. Rozhovor sa uskutočnil ešte pred štvrtkovou (19.1.) tlačovou konferenciou ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), na ktorej potvrdil, že akciu Gorila SIS skutočne realizovala.

 "Vlastne som to celé ani neprečítal. Keď som naďabil na nezmysly typu, že mali byť provízie z privatizácie a keď som sa dozvedel, že som sa mal s Pavlom Hrušovským podeliť o 200 miliónov korún, tak hádam odo mňa nechcete, aby som študoval takéto hlúposti," povedal Dzurinda. Myslí si totiž, že táto kauza by SDKÚ-DS nemala uškodiť. "Sme v politike 20 rokov a nespája sa so mnou žiaden ekonomický škandál. Keď mnohé kauzy, ktoré vyzerali byť kauzami - od vláčikov po Gabo vidí veci alternatívne - sa ukázali ako úplne vymyslené a vo väčšine týchto kvázi mediálnych káuz som vždy stál na správnej strane, na strane zákona a transparentnosti," uistil. Iná vec podľa jeho slov je, že niektorým ľuďom vyhovuje ho do takéhoto svetla dostať.

Neskôr v rozhovore priznal, že SDKÚ-DS kauza predsa len krátkodobo poškodiť môže. "Tak ako iné totálne vymyslené kauzy nás krátkodobo poškodzovali. Ale stredno a dlhodobo? Som si absolútne istý, že to ľudia vyhodnotia správne. Pri všetkej nevýhode, ktorá vyplýva z toho, že som podľa niektorých presluhujúci politik - mňa na Slovensku ľudia vidia na priesvitnom stole dvadsať rokov. Už vedia, aký som. Možno som prchký, možno som bol namyslený, možno čiernobiely," podotkol.

Na otázku, či má on osobne skúsenosti s osobnými stretnutiami s Pentou, alebo inými skupinami v bytoch či reštauráciách, odvetil že nie. "Skoro by som povedal, že sa cítim ako politik, ktorého nemajú veľmi radi. Len si spomeňte, ako sme sa správali, keď sa J&T zastalo bývalého ministra financií, keď sa prejavilo, že bol s nimi na jachte. Nič také u mňa neprichádza do úvahy," deklaroval Dzurinda.

Dvojnásobný expremiér uznal, že za dvadsať rokov v politike mohol kdekoho na recepciách stretnúť, "ale nikdy som nebol ani v byte na Vazovovej, ani v žiadnom konšpiračnom byte. Neexistuje človek na zemeguli, s ktorým by som rokoval o nejakej provízii, alebo by som mu dovolil vplývať na moje politické alebo manažérske rozhodnutie".

Straníckemu pokladníkovi Igorovi Kucejovi, ktorého meno sa v spise Gorila spomína, verí. "Nikdy v živote neprišiel s tým, že prosím ťa, hlasuj takto. Ale nikdy odo mňa nič nechcel. Rozumiete?", pýtal sa redaktorov Sme. To isté podľa jeho slov platí aj o bývalom pokladníkovi Gabrielovi Palackovi. "Nikdy v živote odo mňa nič nechceli. A čo? Mám ich teraz primárne podozrievať? A dám krk za to, že žiadne provízie cez stranu nešli. To je absolútne vylúčené," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu