Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovič: Nie je pravda, že sme sľúbili podporu rozpočtu

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Slová ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), že Obyčajní ľudia (OĽ) na čele s poslancom NR SR Igorom Matovičom ešte v októbri sľúbili podporu štátnemu rozpočtu, nie sú pravdivé. Médiám to dnes povedal Matovič s tým, že v októbri predkladal Mikloš rozpočet, ktorý mal deficit 3,8 percenta, teda v inej podobe.

Aktuálne je navrhovaný schodok na úrovni 4,6 percenta a OĽ s tým nesúhlasia. "Situácia sa teda zmenila. To, čo bolo na koaličnej rade pred dvoma mesiacmi, a to, čo je na stole dnes, je dramaticky iné. Ak by pán Mikloš predkladal ten istý návrh, naše slovo platí a hlasovali by sme za," vysvetlil zmenu postoja Matovič. V tejto situácii Obyčajní ľudia protestujú proti tomu, že si politické strany chcú z rozpočtu vyplatiť 20 miliónov eur za predčasné voľby. "Ak pán Mikloš chce, aby sme rozpočet schválili, nemôže byť pažravý a nemôže dovoliť stranám, aby si zo štátneho rozpočtu nezaslúžene zobrali 20 miliónov eur," apeloval Matovič.

Obyčajní tak stále trvajú na dvoch podmienkach, za ktorých sú ochotní zdvihnúť ruku za štátny rozpočet a dodať tak štvorici stredopravých strán chýbajúce hlasy. Požadujú zmrazenie platov politikov, ktoré by sa uvoľnilo až vtedy, ak sa krajina prestane zadlžovať a zároveň záväzok, že sa strany vzdajú polovice príspevku, ktoré po voľbách dostanú od štátu. "Ak tieto dve podmienky splnia, bez problémov za rozpočet zahlasujeme. Uvidíme, čo im je prednejšie," avizoval.

Matovič uznáva, že Slovensko nepotrebuje provizórium, no upozorňuje, že takýto stav nastane len vtedy, ak si politické strany zoberú si zo štátnej kasy to, čo im nepatrí. Mikloš v sobotu (19.11.) v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy práve pre postoj Matoviča vyhlásil, že Slovensku stále hrozí rozpočtové provizórium, "ak Matovič nedodrží slovo, ktoré dal v októbri", a potom bude zodpovednosť na poslancových pleciach.

Šéf rezortu financií dodal, že sa nebráni ani rokovaniam s opozičnými stranami na podpore rozpočtu, avšak nesúhlasí s ich navrhovanými riešeniami. "Ja sa nebránim rokovaniam so Smerom. Problém je v tom, že ich opatrenia poškodia slovenskú ekonomiku, jej rast, pracovné miesta...," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu