Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Maskovaní muži obsadia parlament: Vieme, kedy!

Iniciatíva Odplata chystá obsadenie parlamentu
Iniciatíva Odplata chystá obsadenie parlamentu

BRATISLAVA – Muži v maskách opäť útočia! Iniciatíva Odplata, ktorú charakterizujú aktivisti v maskách z filmu V ako Vendeta, plánuje v deň výročia nežnej revolúcie protestnú akciu pred parlamentom, ktorý následne obsadia. Hnutie na to upzorňuje vo videu, ktoré zverejnilo na interente. Chce tak poukázať na politické kauzy a zločiny, ktoré od Novembra ‘89 zostali nepotrestané!

Už v júni aktivisti predviedli, že im odvaha rozhodne nechýba. Traja tajomní muži sa vtedy pod rúškom noci prikradli k budove parlamentu, reťazami zamkli dvere a dali sa na útek, všetko pritom zaznamenali na kamere.

Prvý útok na parlament

Odplata

Tentoraz má skupina maskovaných na pohľad mladých ľudí v pláne protestovať priamo v parlamente počas dňa otvorených dverí, ktorý pripadá na 22. výročie Nežnej revolúcie. „17. novembra 2011 obsadíme na znak nesúhlasu s dlhodobým stavom našej krajiny budovu Národnej rady Slovenskej republiky. Od 15.00 hod. Takto to už ďalej nejde! Vráťte nám naše sny! Naplňme ich spolu!“ vyzývajú na stránke.

Protestom chcú vyzvať politikov, aby podnikli zásadné zmeny, ktoré by občanom poskytli možnosť kontroly politického konania a aby mali väčšiu právomoc pri spolurozhodovaní v zásadných otázkach krajiny. „Hnutie Odplata pritom od septembra tohto roku zhromažďuje prostredníctvom slovenského ekvivalentu Wikileaks (odplata.tk) dôkazy o protiprávnej činnosti politicky činných osôb od novembra ‘89 s cieľom vyvodenia trestnoprávnych dôsledkov,“ píše sa na stránke.

Hnutie Odplata zverejnilo akciu "Operácia sedemnásty november" a informácie o nej na svojej webovej stránke a na sociálnych sieťach Facebook a Twitter. Orgainzátori nie sú známi. Podľa výzvy si vraj v rovnaký okamih nasadia masky Guya Fawkesa, verejnosti známeho z filmu V ako Vendeta. Navyše by mali držať transparenty a budovu budú obliehať dovtedy, kým nebudú splnené ich požiadavky.

Aktivisti budú v parlamente vyzývať k vyvodeniu trestnoprávnych dôsledkov v kauzách politikov a iných verejne činných osôb od novembra 89, pričom budú požadovať urýchlené zavedenie mechanizmov kontroly politických činov.

Podľa slov hovorkyne Kancelárie Národnej rady Beáty Skyvovej počas Dňa otvorených dverí NR SR nechcú nikomu brániť navštíviť parlament, jedným dychom však dodáva, že v prípade ohrozenia bezpečnosti budú reagovať. „V prípade akýchkoľvek prejavov, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť ľudí alebo majetok štátu, budeme pripravení reagovať v spolupráci s políciou,“ povedala.

Výzva hnutia Odplata
Operácia odplata

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu