Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parlament rieši žaloby za miliardu eur z čias Ficovej vlády

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kancelária Národnej rady (NR) SR eviduje k dnešnému dňu asi 12 žalôb v úhrnnej hodnote 937 miliónov eur. Týkajú sa noriem z obdobia vlády Roberta Fica. Jedna skupina žalôb sa dotýka zákazu zisku zdravotným poisťovniam a druhý balík smeruje proti tomu, že Slovensko nezrušilo monopol Slovenskej pošty pre doručovanie listových zásielok. Žaloby podávali tak fyzické, ako aj právnické osoby, najväčšie sú od právnických osôb. Prvá žaloba sa objavila v auguste 2009.

Kancelária NR SR v súčasnosti podľa jej šéfa Andreja Kramára hľadá spôsob, ako bude žaloby týkajúce sa zákonov z rokov 2007 až 2009 riešiť. "Pri nástupe nového vedenia Kancelárie NR SR sme si našli na stole vyhlásený tender na externú právnu pomoc v hodnote 30 miliónov eur," uviedol Kramár pred médiami. Ako poznamenal, je otázne, či v ňom bude Kancelária NR SR pokračovať. V prvom rade preto urobia analýzu, či je v týchto sporoch nevyhnutný postup, ktorý bol nastavený. "Obrátili sme sa na ústavných právnikov, aby k tomu zaujali stanovisko a následne rozhodneme, či to budeme robiť interne alebo externe," informoval. Poukázal, že predbežné oznámenie o tendri, ktorý podpísal bývalý predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), bolo na Úrade pre verejné obstarávanie podané a v európskom vestníku publikované 15. októbra 2011, teda tri dni po páde vlády.

Vzhľadom na to, že úhrnná hodnota žalôb je takmer milión eur, suma 30 miliónov eur za právnu pomoc sa Kramárovi nezdá prehnane vysoká. "Znamená to však miliardu korún, čo presahuje nielen rozpočet NR SR, ale v prípade negatívnych dopadov to zasahuje aj štátny rozpočet, preto je nevyhnutné otvoriť diskusiu, akým spôsobom to budeme ďalej riešiť," uviedol. So Sulíkom o žalobách a ich riešení nekomunikovali, rovnako Kramára na ne neupozornil ani jeho predchodca vo funkcii Michal Nižňan. Ako Kramár dodal, žaloby pre ušlý zisk, resp. zákaz zisku smerujú k obsahu, teda právnej podstate zákonov. "Zo samotnej podstaty veci podľa mňa vyplýva, že v prípade, ak by prebehol súd a ten by zaviazal NR SR k zmene, neviem si predstaviť, akým spôsobom by poslanci mali byť prinútení zmeniť svoje rozhodnutie na základe toho, že rozhodne súd," prezentoval na záver svoj osobný názor.

Nižňan tvrdí, že podpísal len predbežné oznámenie, ktoré sa objavilo v slovenskom a európskom vestníku verejného obstarávania. "Je to len oznámenie, že obstarávateľ má v pláne nakúpiť takéto služby. Žiadny záväzok z neho nevyplýva," povedal. Ako dodal, Hrušovského aj Kramára o svojom postupe informoval, keď kanceláriu preberali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu