Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Radičovej rozhodnutie preferencie SDKÚ neovplyvní

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Rozhodnutie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nekandidovať v nadchádzajúcich predčasných parlamentných voľbách a nefigurovať ani na billboardoch strany zásadným spôsobom preferencie SDKÚ-DS neovplyvní. Uviedol to sociológ Pavel Haulík.

Zatiaľ čo v prípade Smeru-SD je vysoký volebný výsledok podľa Haulíka "takmer istý" a otázkou je skôr to, či umožní vytvorenie jednofarebnej vlády ľavičiarov, alebo nie, strany napravo od stredu majú situáciu podstatne komplikovanejšiu. "Stále ešte nevieme, ako vyhodnotili voliči postup jednotlivých strán pri páde vlády a hlasovaní o eurovale," povedal Haulík s tým, že práve názory voličov na túto otázku môžu rozhodnúť o preferenciách napravo od stredu.

"V SDKÚ-DS bola ohľadom postupu pri hlasovaní o eurovale absolútna jednota, neboli rozdiely medzi postojmi Radičovej, Dzurindu alebo Mikloša," poznamenal Haulík. SDKÚ-DS môže podľa neho stratiť časť "nesystémových" voličov, teda takých, ktorí sa v skutočnosti s programom strany nestotožňujú a vybrali si ju napríklad kvôli sympatiám k Radičovej. Ak však preferencie strany výraznejšie poklesnú, dôvod bude iný ako Radičovej odchod z politiky.

"V tejto chvíli nevylučujem nič, ani to, že by dokonca ešte stúpli," dodal Haulík, podľa ktorého viac svetla prinesú do tejto otázky prieskumy verejnej mienky urobené v období po páde vlády. Zverejnené by mohli byť "začiatkom novembra".

Podobne ako v prípade SDKÚ-DS aj v prípade SaS bude podľa Haulíka kľúčový postoj voličov k priebehu vládnej krízy. "Nesúhlasím s tým, že je to primárne o eurovale. Ak bude SaS bodovať, tak preto, že bola konzistentná vo svojich postojoch," reagoval na otázku, či nepreceňuje vplyv problematiky eurovalu, ktorú množstvo voličov nemá príliš zmapovanú.

Čo sa týka KDH a Mosta - Híd Haulík v prípade obidvoch očakáva stagnáciu alebo horší volebný výsledok ako v posledných voľbách. Kresťanskí demokrati sú podľa neho príliš pasívni a nemajú vlastnú veľkú tému a Mostu - Híd podľa neho hrozí strata veľkej časti slovenských voličov. Tí totiž dávali bugárovcom hlasy pre to, že nesúhlasili s politikou Roberta Fica a nechceli, aby prepadli. "Teraz je však protificovská koalícia v troskách," upozornil Haulík.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes na tlačovej konferencii po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS oficiálne oznámila, že nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 10. marca budúceho roka. Strane ponúkla aj svoj podpredsednícky post. Formálne má k výmene na podpredsedníckom mieste dôjsť na kongrese, ktorý sa uskutoční po marcových voľbách.

"Rozhodla som sa, že v nastávajúcich predčasných parlamentných voľbách nebudem kandidovať a nebudem sa uchádzať o dôveru občanov," povedala. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že jej vláde nebola vyslovená dôvera a ona sama si nemyslí, že v takejto situácii má právo opäť sa uchádzať o hlasy voličov, prípadne o premiérsky post. Radičová by sa nemala objavovať na predvolebných billboardoch SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu