Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sulík: Riešenie eurovalu prijateľné pre SaS nie je na obzore

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Riešenie otázky eurovalu, ktoré by bolo prijateľné pre stranu SaS, neexistuje. Na pôde parlamentu to dnes povedal jeho predseda a šéf liberálov Richard Sulík.

Pripomenul, že SaS je ochotná rokovať o takom riešení, podľa ktorého by Slovensko neblokovalo ostatné krajiny eurozóny a zároveň by neplatilo ani cent. "Takéto riešenie na obzore nie je," vyhlásil. Bližšie nechcel hovoriť o priebehu rokovaní o otázke eurovalu.

Pokiaľ ide o tvrdenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že sa intenzívne pracuje na tom, aby poslanci SaS podporili euroval, Sulík povedal, že ho táto informácia pobavila. Na otázku, či vie garantovať, že žiadny poslanec SaS nepodporí euroval, priamo neodpovedal. "Poznáte tú časť ústavy, že poslanec hlasuje podľa svojho svedomia a vedomia," poznamenal. Zároveň pripomenul tlačovú konferenciu, na ktorej podľa jeho slov všetci poslanci klubu SaS deklarovali, že nebudú hlasovať za euroval.

O eurovale má parlament rozhodovať 11. októbra. Na schválenie medzinárodnej zmluvy je potrebných minimálne 76 hlasov zo 150 zákonodarcov, ktoré však koalícia v tejto otázke nemá. Navýšenie objemu a posilnenie kompetencií eurovalu okrem SaS odmietajú aj predstavitelia OKS, Obyčajných ľudí a opozičná SNS.

Najsilnejší opozičný subjekt Smer-SD mechanizmus podporuje, nechce však za legislatívu hlasovať, pokiaľ sa na nej nedohodne celá koalícia, alebo sa z toho nevyvodia zásadné politické dôsledky. Termín hlasovania je zatiaľ jediná vec, na ktorej sa koalícia v prípade eurovalu dokázala dohodnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu