Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Galko: SaS sa podarilo presadiť časť požiadaviek, rokujeme ďalej

Ľubomír Galko Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Ministrom z vládnej SaS sa na dnešnom rokovaní Koaličnej rady podarilo presadiť časť z približne 118-miliónového balíka na priority, o ktoré by chceli navýšiť výdavkovú časť budúcoročného štátneho rozpočtu.

"O tej ďalšej časti sa budeme ešte rozprávať. Keď budem zajtra (v piatok) taký úspešný, ako som bol dnes, potom poviem, že sme boli úspešní," komentoval podpredseda SaS a minister obrany Ľubomír Galko, ktorý na priority svojho rezortu požaduje navýšenie pôvodného návrhu o 78,5 milióna eur.

Ak by sa naplnili negatívne prognózy expertov o vývoji ekonomickej situácie v budúcom roku, je podľa predsedu KDH Jána Figeľa vláda pripravená na prípadné škrty aj hľadanie ďalších daňových príjmov.

"Istý priestor existuje. Viaceré krajiny hľadajú odpovede v tomto čase aj na strane daňových príjmov, aj na strane škrtania alebo úspor. Takže je to otvorené," avizoval. Pri rokovaniach sú podľa neho koaliční partneri realistickí a počítajú aj s prípadnou horšou situáciou.

Podpredseda vlády zároveň konštatoval, že predstavitelia koaličných strán sa dnes rozprávali predovšetkým o výdavkovej stránke rozpočtu. "Sú dva tipy kompromisov - keď sú všetci spokojní a šťastní a druhý je, keď sú všetci nespokojní. Asi je to ten druhý typ," povedal o výsledkoch rokovaní.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vyjadril v súvislosti s rokovaniami o rozpočte celkovú spokojnosť. Podotkol však, že strana "ešte má niektoré nedorobené veci". "Ale ja si myslím, že to, čo sa žiadalo, to sme dosiahli," povedal po Koaličnej rade.

Návrh SaS na riešenie sporov okolo eurovalu považuje Galko za "vyrokovateľný". Problém nevidí ani v tom, aby sa koalícia zaviazala, že nepodporí zriadenie trvalého eurovalu (ESM). "Ide o vnútornú legislatívu a tá záleží len a len na nás," pripomenul. Neočakáva pritom, že by podobný postoj mohol vyvolať kritiku zvyšných krajín eurozóny.

Bugár nechcel návrh SaS na riešenie eurovalu podrobnejšie komentovať skôr, ako ho podrobnejšie preštuduje. Jeho časť, ktorú prezentoval predseda poslaneckého klubu liberálov Jozef Kollár, však podľa neho korešponduje s tým, o čom strany rokovali aj v Častej Papierničke.

"Na druhej strane oni to chcú dať do zákona, ale niektoré veci sa tam dať nedajú," upozornil. Výhrady mal aj k zloženiu navrhovanej komisie. Predseda Mosta-Híd namieta, že by členstvo mala mať aj SNS, ktorá v súčasnosti má v parlamente iba 7 členov. "Fyzicky síce existuje, ale podľa mňa právne takýto "group" nemôže existovať," zdôvodnil.

Na Koaličnej rade sa zúčastnil aj nezávislý poslanec Igor Matovič. Ten už návrhu SaS vyslovil predbežnú podporu. "Nám sa pozdáva, lebo presne po tomto sme od začiatku volali, po takomto kompromise. Myslím si, že to je rozumné," povedal s tým, že nevidí dôvod, aby bol členom komisie aj predstaviteľ hnutia Obyčajní ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu